Zichtbaarheid is niet genoeg om klanten te krijgen
Online zichtbaarheid als heilige graal van het ondernemerschap
De meest beluisterde aflevering van mijn podcast is aflevering 2, ‘7 tips om online zichtbaar te zijn’. (Ga nou niet meteen luisteren, het is de tweede aflevering die ik ooit maakte, en ik heb nogal een hoge cringe-factor als ik hem nu hoor 😅)
Maar die zichtbaarheid dus. Het is één van de vragen die ik het vaakst voorbij zie komen. ‘Hoe zorg ik voor meer zichtbaarheid voor mijn website?’, of ‘Ik ben niet zo goed met sociale media. Wie heeft tips om toch beter zichtbaar te zijn?’
Het lijkt wel de heilige graal van het online ondernemerschap. Veel ondernemers focussen er enorm op, en nemen dan ook aan dat als je maar zichtbaar bent, als je jezelf maar een slag in de rondte post op allerlei kanalen, een paar keer per week nieuwe content bedenkt om te posten, er ook nog een TikTok of een YouTube kanaal bij neemt, en misschien ook nog wel een podcast, dat dan de klanten wel zullen komen. Dat dat het enige is dat je marketing-gewijs hoeft te doen. Content plaatsen.
Helaas komen die klanten vaak niet, hoe vaak je ook post.
Frustrerend. Energie-zuigend. Ontmoedigend.
“Ja maar An”, hoor ik je denken, “(online) zichtbaarheid is toch super belangrijk als ondernemer? Jij zegt toch altijd zelf: ‘Als mensen je niet kennen, kunnen ze ook niet bij je kopen?’”
Ja, dat klopt. Het is belangrijk om zichtbaar te zijn en je expertise te tonen. Maar zichtbaarheid zonder een effectieve marketing en sales strategie zal je geen klanten opleveren. Anders zou iedereen die 24/7 met zijn kop op sociale media verschijnt succesvol zijn. Wat niet het geval is…
Zo simpel is het dus niet. Hoe dan wel? Door ervoor te zorgen dat je ook een slimme sales strategie hebt, waar online zichtbaar zijn maar één onderdeeltje van is.
Een key element in je sales en marketing strategie: je doelgroep
‘Maar hoe vind je zo’n sales strategie die voor je werkt?’ vroeg iemand me, geheel terecht.
Er is geen one-size-fits-all strategie die ik je hier zo even kan meegeven. Wat ik wel kan meegeven, zijn een paar gouden regels die je, als je je eraan houdt, al veel verder gaan brengen.
Absoluut KEY hierin is dit: voor wie wil jij zichtbaar zijn? Wie is jouw doelgroep? Welke problemen heeft jouw doelgroep?
Door die doelgroep heel specifiek aan te spreken, door hen te laten zien dat je weet wat er in hun hoofd omgaat, en door dat ook te benoemen, in de woorden die zij zelf ook gebruiken.
Als je deze blog leest op je telefoon, ga je 50% minder onthouden dan wanneer je deze op je pc of laptop leest..
Klopt deze stelling? Geen idee. Ik verzin het. Maar wat gebeurde er op het moment dat jij, als je nu je telefoon in je hand hebt, las ‘als je deze blog leest op je telefoon’? Je werd extra aandachtig. ‘Hola’, dacht je brein, ‘even opletten want het gaat over mij!’
Dat is de kracht van specifiek zijn in je communicatie. Je krijgt de aandacht van mensen, op een manier die je niet krijgt als je je in algemene termen uitdrukt.
Schrijf jij op je website, of in een sociale media post ‘Heb jij wel eens last van stress? Contacteer me voor meer info over hoe ik je kan helpen!’ dan gaat dat veel minder effectief zijn dan wanneer jij schrijft ‘Heb je het gevoel op je werk voortdurend achter de feiten aan te lopen, zonder controle over je planning, ben je steeds de eerste en de laatste op kantoor, maar geraak je toch niet bijgewerkt, en krijg je daar steeds meer stress van? Stuur me een berichtje, ik kijk heel graag met je mee hoe ik je kan helpen zodat jij weer rust en plezier kunt ervaren op je werk.’ Op die tweede tekst ga je veel meer reactie krijgen, en ook reacties van de juiste klanten, die helemaal in je doelgroep vallen.
Om mensen heel specifiek aan te kunnen spreken, is er natuurlijk wel één ding nodig, en dat is dat je een keuze durft te maken. Dat je een heel specifieke doelgroep kiest, met een specifiek probleem, waar jij bij kunt helpen. Het is onmogelijk om mensen heel specifiek aan te spreken, als je doelgroep zo ruim is als ‘iedereen die stress ervaart’.
Als je dit zo leest, lijkt het vanzelfsprekend, right?
Vind ik ook.
Heb jij een keuze durven maken?
En toch - de overgrote meerderheid van de ondernemers maakt die keuze niet. En dat is eigenlijk heel logisch, want het klinkt ook contra-intuïtief: je doegroep kleiner maken, om meer klanten aan te trekken. Maar als je iedereen probeert aan te spreken, gaat niemand zich echt aangesproken voelen door jou, en gaan ze naar jouw concurrenten die wèl die keuze gemaakt hebben, die hen wèl heel specifiek aanspreken.
Mijn vraag aan jou is dus deze: heb jij jouw ideale klant helder genoeg, en spreek je hen specifiek genoeg aan in jouw content?
Laat het mij weten in de comments!
Meer leren over een slimme sales en marketing strategie?
Ik geef binnenkort weer mijn gratis online masterclass 'In 5 praktische stappen naar een succesvol online bedrijf'. Daarin neem ik je in anderhalf uur mee in het opstarten en winstgevend maken van een online bedrijf. Schrijf je gratis in via de oranje button hieronder.