Ik scande 25 websites op ‘juiste doelgroep’ en ‘converterende content’. Dit zijn mijn bevindingen.

Ik stuurde deze week mijn nieuwsbrief uit met als kernthema: wat heb je nodig om écht impact te maken met jouw online zichtbaarheid? Wat is er nodig om sociale media posts te schrijven waar je niet alleen reacties op krijgt, maar ook aanvragen om met je te werken. Wat moet er op jouw website staan zodat bezoekers naar de contactknop gaan en een afspraak met je boeken?

Wat is er nodig voor een website die bezoekers converteert in klanten?

Het key element daar is: content die verkoopt kunnen schrijven (of brengen in je webinar bijvoorbeeld). En wat is er nodig om dergelijke content te kunnen maken? Dat is dat die content echt heel doelgericht en specifiek is. Content die jouw doelgroep in het hart raakt.

En wat is daarvoor nodig? Uiteraard dat je een doelgroep HEBT, dat je heel duidelijk weet wie je wilt aanspreken, welk probleem die mensen hebben, en dat je content creëert die echt resoneert bij die mensen.

Ik nodigde mijn mailing lijst (kennisondernemers en dienstverlenend ondernemers) uit om me de link van hun website door te sturen, zodat ik die kon scannen op duidelijkheid van doelgroep en messaging.

Ik deed volgende drie checks:

1) Kan ik, als ik de homepagina bekijk, meteen zien voor wie deze site bedoeld is? Met andere woorden: heb je een duidelijke doelgroep en herkent die zich op de homepagina van je website?

2) Wordt je doelgroep concreet en precies aangesproken op je homepage. Met andere woorden, geef je een duidelijke en urgente aanduiding van de problemen die jouw doelgroep ervaart, en die jij helpt oplossen?

3) Is er een duidelijke en gepaste call-to-action, zodat je bezoeker weet welke volgende stap hij kan zetten?

Dit zijn mijn bevindingen 👇

Is de doelgroep duidelijk?

👉 De meeste websites hadden best een duidelijke header, waarin ik kon zien welke doelgroep werd aangesproken. Hoe verder ik door scrollde op de pagina, hoe troebeler het verhaal echter werd. Zo kwam er vaak uit het niets een geheel nieuwe doelgroep opduiken. Waar eerst particulieren werden aangesproken, kwam opeens ook een blokje 'voor professionals'. Waar eerst de ouders werden aangesproken, verscheen opeens een aanbod voor kinderen, etc.

Word de doelgroep concreet aangesproken?

👉 Op bijna geen enkele website werden de problemen van de doelgroep aangeduid. Meestal werden enkel vage verlangens aangehaald, zoals 'Wil jij je beter in je vel voelen?', 'Wil jij graag echte verbinding met je kinderen?', of 'Wil jij meer balans in je leven?' Vragen waar eigenlijk 99% van de mensheid 'ja' op zou antwoorden. Iemand met een urgent probleem zou zich in dergelijke vage formulering niet herkennen. Bijna nergens werden concrete voorbeelden gegeven of werd heel duidelijk op de pijnpunten in gegaan. 

Is er een duidelijke en gepaste call-to-action?

👉 Wat de call-to-action betreft: De meeste ondernemers geven hun website bezoeker veel te veel keuze! Hou het simpel! Geen 35 opties waarvan je klant denkt: wat moet ik hier nu mee??? Jouw klant kan niet weten of hij het pakket met 12 sessies, 8 sessies, of een losse sessie nodig heeft. Een call-to-action waarbij hij dus eerst research moet gaan doen om te snappen waar hij nu eigenlijk moet klikken, gaat niet werken. En geef je buttons een duidelijke tekst EN kleur. Op heel veel sites blenden die buttons mooi in de achtergrond. Esthetisch misschien leuk, maar qua conversie rampzalig.

Hoe verbeter je de conversie van je website en sociale media content?

Denk jij nu ook : werk aan de winkel?

In het Kickstart je Business traject help ik mijn klanten bij het bepalen van een doelgroep die bij hen past, en bij het afstemmen van hun content en marketingstrategie op deze doelgroep, waardoor ze effectiever kunnen communiceren en de juiste klanten kunnen aantrekken.

Alle informatie over Kickstart je Business kun je vinden op deze pagina.

Wil je graag een voorsmaakje, dan verwijs ik je graag naar mijn gratis online masterclass 'In 5 praktische stappen naar een succesvol online bedrijf'. Daarin neem ik je in anderhalf uur mee in het opstarten en winstgevend maken van een online bedrijf. Inschrijven kan via deze link.


Vorige
Vorige

Is het als startende ondernemer nuttig om je aanbod te ‘lanceren’, of net niet?

Volgende
Volgende

Zichtbaarheid is niet genoeg om klanten te krijgen