Wat podcasten kan doen voor je bedrijf

Zo begon ik mijn podcast

1 September - vroeger voor mij altijd de eerste dag van het nieuwe schooljaar. Daarna, toen ik als consultant werkte, was het ook altijd de dag dat de promoties in voegen gingen, en vaak ook de dag dat de nieuwe lichting junior consultants begon. Die eerste september bleef dus altijd de start van iets nieuws. En ook nu, nu ik mijn eigen baas ben, heb ik sterk het gevoel dat er weer iets nieuws aanbreekt. Ik start met mijn nieuwe coaching traject, Kickstart je Business, waarin ik ondernemers 3 maanden lang begeleid om een bedrijf te starten waar ze gelukkig van worden, en waar ze goed mee kunnen verdienen. Kickstart is nieuw in mijn aanbod, en ik geloof er hard in dat dit een super waardevol traject is waar ik heel veel onderneemsters mee ga kunnen helpen. Om dat te vieren, plaats ik heel de maand september elke werkdag een podcast online. Die podcast is voor mij een belangrijk onderdeel van mijn marketing, en in deze blog lijkt wil ik het graag hebben over de voordelen van podcasten voor je bedrijf.

Met podcasten ben ik begonnen op 10 maart 2022. Ik was al lang fan van podcasts, en die ochtend besloot ik, vrij impulsief, om er ook één te beginnen. Dat bleek technisch veel makkelijker dan gedacht, en enkele uren later stond mijn eerste aflevering al online. Ik besloot elke donderdag een nieuwe aflevering op te nemen. Ondertussen, we zijn nu september 2022, staan er al 29 afleveringen online. Ik heb geen enkele donderdag gemist, heb zelfs nog een paar extra afleveringen toegevoegd, en ik vind het nog altijd super leuk om te doen. Natuurlijk, iets leuk vinden om te doen is, als je ondernemer bent, niet voldoende, althans voor mij niet. De bedoeling is dat het ook iets oplevert. Tijd dus om even de status op te maken. Als je zelf twijfelt of podcasten iets voor jou kan zijn, neem dan even onderstaande overwegingen mee, die kunnen je helpen beslissen om er al dan niet ook mee te beginnen!

Wat podcasten mij oplevert in mijn bedrijf

Regelmatig content creëren

Ten eerste helpt deze podcast mij er enorm mee om regelmatig content te blijven creëren. Ik neem elke week een aflevering op, en dat helpt mij om voortdurend alert te blijven op onderwerpen die ik kan gebruiken. Als ik iets interessant lees in een boek, of op een internetforum, in mijn Facebook groep, of wanneer een klant mij een vraag stelt waarvan ik denk ‘dat is interessant om ook een podcast over te maken!’ dan noteer ik dat altijd meteen, en op die manier heb ik ook altijd inspiratie voor de podcast.

Wat ik ook leuk vind, is dat die content heel makkelijk ook op andere manieren kan gebruikt worden. Ik kan er ook Instagram posts mee maken, ik kan het publiceren als blog op mijn website (deze dus), ik kan er een korte video over opnemen voor TikTok, ik maak er een reel mee, ik verwerk het in mijn nieuwsbrieven…. Zo’n podcast levert dus heel veel materiaal op, waarmee ik via al die verschillende platformen ook heel veel verschillende mensen mee kan bereiken.

Ik probeer mij voor de content aan een aantal thema’s te houden, zodat het ook niet verwarrend wordt waarvoor je deze podcast luistert, maar binnen die thema’s heb ik echt heel veel vrijheid, zodat het voor mij nooit saai wordt, en voor mijn luisteraars ook niet.

Duurzame marketing

Nog een enorm voordeel van podcasten, is dat het ook een duurzaam marketing middel is. Een Instagram story staat 24 uur online, een post op Instagram of Facebook ‘leeft’ ook maar een paar dagen, een post op LinkedIn kan wat langer circuleren, afhankelijk van hoeveel interactie hij oplevert, maar een podcast, die bestaat veel langer. Mensen gaan vaak echt al je afleveringen terugluisteren eens ze fan geworden zijn. Ik krijg regelmatig berichtjes van mensen die zeggen ‘ik heb al je podcasts beluisterd’. Dat blijf ik ongelooflijk vinden, en superleuk, dat is echt zo’n groot compliment, en een bevestiging dat wat ik breng waardevol is voor mensen, en dat heb je veel minder met bijvoorbeeld sociale media, dat veel meer ‘in het moment’ is.

Makkelijk vooruit te plannen

Een podcast is ook makkelijk vooruit te plannen. Je kunt heel makkelijk een aantal afleveringen opnemen en inplannen om gepubliceerd te worden. Ik doe dat meestal niet, maar als ik bijvoorbeeld vakantie heb, en ik wil toch dat er podcasts online komen, dan kan ik dat heel makkelijk inplannen. Dat kan met sociale media posts in principe ook, maar net omdat dat een medium is dat veel meer ‘in het moment’ gebeurt, voel ik me er zelf nooit goed bij om die posts lang op voorhand te schrijven, omdat ze eigenlijk nooit actueel genoeg voelen op het moment dat ze zouden gepost worden.

Anderen uitnodigen en als gast optreden in andermans podcast

Wat ik ook leuk vind aan podcasten, is dat je makkelijk mensen kunt uitnodigen voor een interview bijvoorbeeld, of zelf in iemand anders zijn podcast kunt komen. Op die manier kun je ook weer handig gebruik maken van het bereik van iemand anders om wat meer zichtbaarheid voor jezelf te creëren. En je kunt leuke relaties opbouwen op die manier. Zo heb ik bvb al doorverwijzingen gekregen van mensen die ik heb leren kennen o.a. omdat we samen een podcast hadden opgenomen. Het kan dus ook een leuke manier van netwerken en samenwerken zijn.

Je expertstatus claimen

Dan zijn jullie waarschijnlijk geïnteresseerd in de cijfers! Ik heb nu gemiddeld tussen de 20 en de 70 luisteraars per aflevering. Ik adverteer niet op mijn podcast, de enige promo die ik doe is hem delen via mijn sociale media, en af en toe in mijn nieuwsbrief. Dat zijn dus objectief gezien niet veel mensen die luisteren, maar toch merk ik meer en meer dat de podcast luisteraars wel heel betrokken mensen zijn, die daarom niet altijd de interactie met mij aangaan, maar die wel bijvoorbeeld ‘out of the blue’ klant worden. Of in elk geval, voor mij komt dat dan out of the blue, maar zij kennen mij al best goed want ze luisteren elke week naar mijn podcast. Het is dus echt een heel krachtig middel om jezelf zichtbaar te maken, om je expertstatus te claimen, om je visie in de verf te zetten… Mensen die je niet leuk vinden die gaan onmiddellijk afhaken, wat goed is, en de mensen die wel interesse hebben in wat je vertelt, die kunnen een gefundeerde mening vormen over je, en op die manier beslissen of ze bij je klant zouden willen worden.

Omdat de podcast ook heel regelmatig verschijnt, helpt dat ook om vertrouwen te creëren. Als je daarentegen heel onregelmatig podcast, terwijl je wel zegt dat de podcast wekelijks komt bijvoorbeeld, dan kan dat natuurlijk weer averechts werken.

De shownotes van zo’n podcast zijn dan ook een heel handige manier om links te delen, naar je website, naar je freebie, naar je Instagram kanaal, naar je aanbod, … dus je kunt ook gaan spelen met Call-to-actions, en ook rechtstreeks verkopen vanuit je podcast.

Techniek

Vind ik iets niet leuk aan podcasten? Eigenlijk niet. De techniek is ook heel makkelijk, ik gebruik de Anchor app en zet mijn podcast op apple en spotify. Ik heb geen intro of outro. Ik erger me zelf altijd blauw aan die lange intro’s en geluidseffectjes. Ik vind niet dat het bijdraagt, integendeel, ik vind het tijdsverlies en spoel ze altijd door, maar als ik bijvoorbeeld een podcast luister terwijl ik met mijn hond ga wandelen dan is het niet evident om mijn gsm uit mijn zak te halen, en dan erger ik mij aan die tunes en intro’s. Dus ik vind het voorlopig wel prima zo. Ik heb een microfoon, maar net zo vaak spreek ik de podcast gewoon in in mijn telefoon of gebruik ik de microfoon van mijn laptop. Ik hoor zelf weinig verschil in geluidskwaliteit. Ik schrijf mijn podcasts meestal ook uit, omdat dat beter werkt voor mij, en omdat ik er vaak ook een blog van maak of de inhoud verwerk in andere content, maar soms spreek ik ze ook gewoon zo, zonder spiekbriefje of nota’s. Ik heb zelfs een paar keer geëxperimenteerd met de podcast live op Instagram op te nemen, dat vond ik ook wel leuk, en het laatste nieuwe experiment is om hem ook op YouTube te zetten. Eerst deed ik dat met alleen een foto, maar onlangs heb ik het via een soort van slide show gedaan die ik dan afspeelde. Ik denk dat ik op termijn er toe wil komen de podcast op video op te nemen en dan op YouTube te zetten, maar momenteel heb ik daar nog geen zin in gehad en hebben andere projecten mijn prioriteit, dus dat is dan iets voor op de to do lijst. Ik wil misschien ook wel eens proberen met een besloten podcast, of eventueel een betaalde podcast die op één of andere manier in mijn aanbod kan passen, maar dat is allemaal toekomstmuziek. In elk geval, er zijn nog heel veel mogelijkheden voor de podcast!

In mijn businesscoaching traject Kickstart je Business behandel ik dit onderwerp ook verder, bij het thema online marketing. Daarin ga ik dieper in op de mogelijkheden van online marketing, en maak ik samen met mijn klanten een online marketing plan op dat bij hen en hun bedrijf past. Als je benieuwd bent naar Kickstart je Business, dan nodig ik je heel graag uit voor een gesprek! Je vindt alle info over Kickstart via deze link Wil je daar graag even met me over spreken, stuur me dan zeker een berichtje.

foto: Dullaert fotografie

Vorige
Vorige

Waarom een omzetdoel je veel stress kan besparen als ondernemer

Volgende
Volgende

Hoe schrijf je een goede sales page?