Waarom zou je een business coach nemen?
Ik hoor wel eens van mensen - en ik heb mij die vraag natuurlijk ook zelf gesteld: ‘Waarom zou ik een business coach betalen? Je vindt toch al superveel materiaal gewoon gratis online?’
En dat klopt! Ik vind het zelf ook superleuk om mezelf dingen aan te leren. Ik vind echt niks leuker dan boeken uitkiezen over een onderwerp waar ik meer over wil weten, podcasts erover te luisteren, online materiaal te downloaden, en zelf aan de slag te gaan. Zo doe ik dat ook nu ik gestart ben met ondernemen. Ik heb bijvoorbeeld al heel veel geleerd over marketing uit boeken, podcasts, door te kijken wat anderen doen, etc. etc. Ook over time management, mindset, en alles wat maar bij ondernemen komt kijken heb je materiaal zat. Daarenboven heb je een heel aantal (betalende) platformen waar je opleidingen en tutorials kunt vinden over allerlei onderwerpen. Materiaal genoeg om uren - wat zeg ik - dagen, weken, maanden mee bezig te zijn.
Toch heb ik ook zelf een business coach, en zou ik jou dat ook aanraden. En wel hierom:
Het bespaart je tijd en dus geld
Tuurlijk kun je alle kennis dus zelf opdoen, het internet is een onuitputtelijke bron van materiaal dat je kunt gebruiken, maar dat maakt het ook erg tijdrovend. Alle tijd die je steekt in kennis opdoen, had je ook kunnen steken in klanten werven en klanten helpen.
Een business coach kan je ook meteen op weg zetten om het fundament van je onderneming stevig neer te zetten, zodat je veel gerichter kunt gaan implementeren, en met veel meer focus gaan bijleren. Want net omdat er zoveel materiaal beschikbaar is, is de kans groot dat je in één of ander loophole terechtkomt, of je eindeloos gaat zitten verdiepen in iets wat je maar weinig dient.
Stel, je begint je te verdiepen in bijvoorbeeld SEO om hoger in de google resultaten te komen, maar als die website waarmee je dan hoger komt van geen kanten converteert in betalende klanten, of leidt naar een aanbod dat totaal niet strategisch op punt staat, dan ben je er nog niks mee. Je business coach kan je dus helpen om eerst te zorgen dat je business staat als een huis, en je dan in de juiste richting sturen om bijvoorbeeld meer te gaan doen met SEO, of adverteren of iets dergelijks. Pas dan ga je echt resultaat zien.
Blinde vlekken spotten
Als je met je neus ergens bovenop zit, is het soms moeilijk om de dingen helemaal helder te zien. Je bent er zo mee bezig, dat je de meest obvious zaken soms over het hoofd ziet. Een buitenstaander kan je dan een heel nieuw perspectief bieden. Ook kan een business coach vanuit zijn ervaring vaak meteen zien waar de zwakke plekken in je business zitten, die jou misschien nog niet eens opgevallen waren. Of je loopt in kringetjes rond een bepaald probleem, terwijl de oplossing misschien zo voor de hand liggend is, dat je er zelf gewoon helemaal niet aan gedacht had.
Jezelf in een ander licht zien
Soms doet een coachee mij haar verhaal, over wie ze is en wat ze doet, en merk ik dat ze het allemaal veel te 'klein' voorstelt, alsof het allemaal niks is, het allemaal maar normaal is. Het is ons nuchtere Vlamingen misschien ook ingepompt van kinds af aan. ‘Doe maar gewoon’, loop vooral niet naast je schoenen, het stelt allemaal niet veel voor. Jammer! Want zo vergeten we onszelf af en toe een schouderklopje te geven en te vieren wat we al allemaal bereikt hebben.
Als je dat dan kunt spiegelen als coach, en even in nieuwe bewoordingen duidelijk kunt maken hoe bijzonder het eigenlijk is wat iemand presteert, ziet die persoon zichzelf weer in een heel ander licht, wat meteen ook weer heel veel mogelijkheden opent.
Een coach helpt je ook successen in een ander licht te zien. Iemand vertelde me onlangs dat ze de livedag die ze wilde organiseren had moeten afzeggen wegens gebrek aan inschrijvingen. Dat voelde voor haar als een groot falen. Maar eigenlijk had ze heel veel successen behaald in de voorbereiding van die livedag. Ze was een keer live geweest op Instagram, had onbekenden aangesproken met het aanbod, had het programma helemaal voorbereid, een werkboek gemaakt…. Ze had een paar fouten gemaakt bij het lanceren (bvb niet genoeg herhaald, niet duidelijk genoeg geweest over het resultaat dat deelnemers zouden behalen door de livedag,…), maar die kan ze bij een volgende poging verbeteren. Dus in plaats van het idee helemaal te laten varen, gaat ze er een volgende keer gewoon nog eens mee aan de slag. Resultaten meten, analyseren, herbekijken, tweaken, en opnieuw proberen. Dat had ze zonder coach nooit gedaan.
Als klankbord
Een coach kan je helpen je gedachten te focussen en helder te krijgen, door dieper door te vragen en je zo te helpen tot de kern van een issue te komen. Met je coach kun je ongeremd je ideeën aftoetsen, bepaalde veronderstellingen en aannames checken en eventueel doorprikken, en krijg je zicht op de overtuigingen en waarden die aan de basis liggen van je gedachten.
Een coach kan je ook helpen om je plannen te verfijnen of aan te passen, zodat je daarna moeitelozer kunt implementeren. De tijd, energie en kosten zitten in de implementatie van een plan, niet in het bedenken. Dus is het beter om niet meteen het eerste het beste te gaan uitvoeren, om na een tijd (en veel kosten) vast te stellen dat het toch niet werkt. Beter is het om eerst een plan B, C, D… te bekijken, dat kost je relatief weinig, en de tijd die je erin steekt bespaart je later veel tijd omdat je meteen het juiste plan gaat implementeren.
Obstakels overwinnen en patronen doorbreken
Blijf je steeds maar weer op obstakels botsen of heb je bepaalde overtuigingen, bewust maar vaak ook onbewust, die maken dat je ergens vastloopt? Je coach kan je helpen te doorzien wat het is dat je tegenhoudt, welke patronen je kunt doorbreken om weer stappen vooruit te zetten, en je nieuwe impulsen geven waardoor je weer inspiratie hebt om door te gaan.
Accountability
Er zijn nog veel redenen om een coach te nemen, maar als laatste wil ik deze nog noemen: accountanbility, oftewel: de stok achter de deur. De volgende sessie bij je coach is meteen een goede reden om in actie te komen, om niet met lege handen aan te komen. En heb je tussendoor vragen, dan is het ook handig dat je dat meteen met je coach kunt aftoetsen, zodat je niet blijft steken en meteen weer door kunt.
Een coach kan natuurlijk niet verantwoordelijk zijn voor het resultaat van zijn klant. Die moet het toch echt zelf gaan doen. Maar iemand die je daarbij helpt, aanmoedigt, richting geeft, en je ‘accountable’ houdt, dat zorgt ervoor dat je echt in actie gaat komen en tot echte transformatie kunt komen, om tot een betere versie van je business en van jezelf te komen.
Wat nu?
Overtuigd dat een business coach in de arm nemen een slimme beslissing is?
Ik kijk graag met je mee of ik de juiste persoon ben om jou verder te helpen!
Contacteer me via mijn website en ik neem contact met je op!
Wil je graag meer weten over het bouwen van een succesvol online bedrijf? Dan is mijn gratis online masterclass hierover een aanrader! Binnenkort geef ik hem weer eens live. Klik op onderstaande knop om je gratis aan te melden!