De grootste valkuilen voor startende ondernemers

Er zijn heel veel startende ondernemers. Mensen met een passie, die klaar zijn om hun missie de wereld in te sturen en impact te maken met hun talenten. Helaas stopt meer dan 50 procent van hen alweer binnen de 5 jaar. Een deel van hen stopt zelfs al in het eerste jaar.

Wat maakt dat zoveel ondernemers er niet in slagen van hun bedrijf een succes te maken? Hier alvast 5 grote valkuilen om te vermijden als ondernemer!

  1. Alles zelf willen doen

Als startend ondernemer komen er heel veel nieuwe dingen op je af, waar je niet noodzakelijk veel van weet, of zelfs van wil weten. Denk maar aan financiën en fiscaliteit, marketing, verkopen, administratie, technologie… Daarenboven moet je ook nog weten efficiënt met je tijd en energie om te gaan, prioriteiten te stellen, balans tussen werk en privéleven te bewaren, etc. etc.

Er zijn dus heel veel rollen te vervullen in je onderneming, en de tijd die je hebt is beperkt. Bovendien doe je er goed aan om de tijd die je ter beschikking hebt te besteden aan die dingen waar je echt goed in bent, en die jouw onderneming doen groeien. Je core business dus. Je wilt geen hele dagen met technische problemen aan je website bezig zijn, of een BTW-aangifte voorbereiden waar je weinig van snapt, of zitten prutsen met facebook advertenties die steeds weer geweigerd worden.

Het is dus slim om meteen vanaf het begin die taken waar je niet goed in bent, of waar je geen tijd aan kunt of wilt spenderen, uit te besteden aan specialisten die tegen een fee de taak van je overnemen. Doe je dat niet, dan blijf je vooral achter de schermen van je bedrijf werken en ben je niet bezig je bedrijf winstgevend te maken. Bovendien loop je het risico (kostelijke) fouten te maken.

2. Niet durven investeren

Starters hebben vaak schroom geld uit te geven, en investeren niet in de zaken die hun onderneming rendabeler maken. In plaats van de pro-versie van een software programma nemen ze bijvoorbeeld de gratis versie, en verdoen daarna enorm veel tijd omdat de handige functies betalend zijn en ze die dus niet hebben. Of ze nemen geen boekhouder en kijken een jaar later tegen hoge fiscale boetes aan omdat ze hun aangifte niet correct ingediend hebben, of vergeten zijn BTW af te dragen.

Ook op goede raadgevers, zoals business coaches, wordt bespaard, met de redenering dat daar geld voor zal zijn eens er genoeg omzet gedraaid is. Het probleem is vaak, dat die omzet dan ook niet komt, waardoor al gauw de ontmoediging volgt, en de financiële problemen, wat leidt tot faillissement of stopzetten van de onderneming.

Feit is dat ondernemen een vak is, waarbij je raadgevers nodig hebt die jou eerlijk en direct feedback kunnen geven en die je kunnen helpen bij het opstellen van jouw plannen, je aansporen tot het nemen van consistente actie, en je attent kunnen maken op blinde vlekken die je nog hebt in je onderneming.

Een goede businesscoach verdient zichzelf terug.

3. Niet genoeg focus

Bij de start van een nieuw bedrijf is het nog zoeken. Wie wordt je doelgroep, hoe ziet je aanbod eruit, ga je samenwerkingen aangaan en met wie, waar ga je zichtbaar zijn, hoe pak je die marketing aan, etc. etc. Ook is het zo dat vele wegen naar Rome leiden. Er is dus niet meteen een goed of fout, er zijn heel veel mogelijkheden. Vooral ook online is het aantal manieren om klanten te bereiken en te bedienen eindeloos veel groter geworden.

Het is dan ook goed om te experimenteren en te kijken wat voor je werkt.

Helaas ligt daar ook de valkuil. Te veel ondernemers proberen iets, en gaan veel te snel over naar een volgende activiteit. Ze posten een paar keer op een sociale media kanaal, krijgen niet de gewenste resultaten, stappen over naar een volgend kanaal, proberen dan eens dit dan eens dat, en niks leidt tot resultaten. Dat is jammer, want elke keer iets nieuws opstarten vraagt tijd, geld en energie. Veel beter is het om iets consistent vol te houden, resultaten te meten, bij te sturen, en opnieuw te proberen. De aanhouder wint. Uiteraard moet je moedig genoeg zijn om ergens mee te stoppen als het niet werkt, maar te snel opgeven is nergens goed voor.

Focus is ook belangrijk in wat je aanbiedt aan je klanten. Een aanbod dat zo uitgebreid is en ingewikkeld in mekaar zit dat niemand nog snapt wat je precies doet gaat je niet toelaten om DE referentie te worden in jouw vakgebied. Focus je op een bepaalde doelgroep, en maak een éénvoudig aanbod dat perfect aansluit op de wensen van die doelgroep en op wat jij het beste en liefste wilt doen. Kill your darlings!

4. Blijven kennis vergaren

Veel ondernemers durven zich niet goed zichtbaar te maken voor hun potentiële klanten omdat ze er diep vanbinnen nog niet helemaal van overtuigd zijn dat ze al genoeg skills en kennis hebben. Of ze durven hun website niet te tonen omdat die nog niet goed genoeg zou zijn. Of ze durven geen video op te nemen voor hun sociale media kanalen omdat ze zich daar te onzeker voor voelen. Ze kijken naar meer ervaren concurrenten en raken ontmoedigd of voelen zich 'minder’ omdat ze nog niet zo’n groot bereik hebben, nog niet zoveel lovende reviews kunnen voorleggen, nog niet zoveel ervaring hebben. De valkuil is dan groot om te blijven kennis vergaren. ‘Deze cursus nog en dan ben ik er’, ‘Eerst nog een opleiding volgen’, etc. etc. Op die manier wordt de lancering van hun nieuwe product of dienst steeds maar uitgesteld, hun marketing komt niet van grond, terwijl de concurrenten zich wel vol zelfvertrouwen presenteren op de markt, en met alle klanten gaan lopen. Blijf dus niet eindeloos kennis vergaren of steeds maar weer je concept ontwikkelen. Done is better than perfect, start before you’re ready, al die dingen. Ga er gewoon voor en al doende leert men.

5. Geen inzicht in de cijfers

Last but not least, een heel grote valkuil. Veel mensen gruwen van cijfers, en willen er zo weinig mogelijk mee te maken hebben; Maar meten is weten. Het begint al bij het business plan. Het is voor veel starters moeilijk om een goede inschatting te maken van de inkomsten die gaan binnenkomen. En het is natuurlijk ook tot op zeker niveau koffiedik kijken. Maar met een realistische blik vooraf berekenen welke verdiensten je kunt realiseren bespaart al veel problemen. Kijk dus hoeveel je wilt of moet verdienen om uit je kosten te komen en de levensstandaard te bekostigen die je wilt. Bekijk je prijszetting. Hoeveel verdien je aan een opdracht of aan een verkoop? Reken uit hoeveel je dan van je product of dienst moet verkopen om aan dat omzetdoel te geraken. Dan kun je een concreet actieplan maken, hoe je aan die verkopen gaat komen.

Bekijk ook je kosten, en reken uit hoeveel winst je overhoudt van je omzet. Houdt zeker ook rekening met BTW en belastingen. Je boekhouder is daar een sleutelfiguur, maar zorg ervoor dat je ook zelf inzicht in de cijfers van je onderneming hebt, om niet voor onaangename verrassingen te komen te staan.

Evalueer ook regelmatig of je je berekeningen en/of je actieplan moet bijsturen. Kijk niet enkel achteruit, maar ook vooruit. Alleen zo kun je zien welke kant je je onderneming moet op sturen.

Kijk ook niet enkel naar de financiële cijfertjes. Meten is weten, en dat geldt voor alles wat je doet. Bekijk de statistieken van je website bijvoorbeeld, hoeveel bezoekers heb je, hoeveel converteer je naar betalende klanten? Hoe doen je social media posts het? Zijn er uitschieters bij. Doen bijvoorbeeld je video’s het extra goed, dan weet je dat je daar meer op moet inzetten. Testen, experimenteren, meten, aanpassen, opnieuw proberen.

Wil je graag meer weten over het bouwen van een succesvol online bedrijf? Dan is mijn gratis online masterclass hierover een aanrader! Binnenkort geef ik hem weer eens live. Klik op onderstaande knop om je gratis aan te melden!

Vorige
Vorige

Waarom zou je een business coach nemen?

Volgende
Volgende

Hoe stevig staat jouw bedrijf?