7 tips om makkelijker online zichtbaar te zijn
Online zichtbaar zijn. Niet iedereen vindt het leuk. Vaak is het ‘van moeten’, wat dan ook blijkt in de resultaten. Ook vinden mensen het vaak erg tijdrovend om steeds weer nieuwe content te verzinnen en uit te werken.
En toch is online zichtbaar zijn een absolute must om makkelijk klanten aan te trekken. Online kanalen bieden geweldige (en vaak gratis) mogelijkheden om jezelf en je onderneming te presenteren aan je doelgroep. zo kun je je boodschap uitdragen, en kunnen potentiële klanten je leren kennen. Mensen moeten weten wat je te bieden hebt, en of ze je leuk genoeg vinden om bij je te kopen. Want zakendoen blijft toch ook een kwestie van het iemand gunnen. De ‘know like trust’ factor. Mensen moeten je eerst leren kennen, ze moeten je leuk genoeg vinden om je een aankoop te gunnen, en ze moeten er tenslotte vertrouwen in hebben dat jij hen kunt helpen.
Het begint dus allemaal bij het leren kennen. En dat doe je door jezelf te laten zien, met teksten, foto’s, maar liefst ook nog eens met video. Het is video die een ontmoeting in levende lijve nog het meest benadert, en die dus ook echt jouw energie overbrengt op je publiek. Ik zie soms social media accounts van mensen die iets verkopen, en daar staan dan enkel foto’s van de producten op die ze verkopen. Dat is jammer, want mensen willen weten bij wie ze kopen. Gooi er dus een paar foto’s van jezelf tussen, of een videootje waarin je bijvoorbeeld wekelijks een bepaald product aanprijst, en je account gaat mensen meteen meer aanspreken.
Voor dat ik sociale media gebruikte voor mijn werk, nam ik zelden selfies. Ik denk dat ik er een tiental op mijn telefoon had, meer niet. Sowieso heb ik weinig foto’s van mezelf. De meeste foto’s die ik maak zijn zonder mensen op. Ik vond het dus ook echt raar en niet zo leuk om opeens foto’s van mezelf te gaan posten. Maar ik deed het gewoon en guess what - het is ook helemaal niks bijzonder. Je doet het gewoon. En hoe vaker je het doet, hoe makkelijker je eroverheen stapt.
Hetzelfde geldt voor video. Jezelf opnemen, en dan terugkijken en -luisteren, dat kan best confronterend zijn. Zo zie je jezelf bijna nooit! Maar ook daar geldt - gewoon doen, en de eerste keer schrik je en denk je ‘maar zo praat ik toch niet?’, en ‘waarom trek ik zo’n gek gezicht?’, maar de keren erna gaat dat ook weer veel makkelijker, en je bent vertrokken. Al doende leert men!
Natuurlijk hoeft niet overal beeld bij te zijn. Ook met teksten kun je heel goed online zichtbaar zijn. Denk aan blogs, een nieuwsbrief, een podcast,…
Ik heb een paar tips die online zichtbaar zijn veel minder spannend maken! 7 meer bepaald.
Tip 1: Je hoeft niet overal aanwezig te zijn
Je hoeft echt niet op alle sociale media kanalen aanwezig zijn om je online zichtbaarheid te verbeteren. Dan ga je al snel uitgeblust raken, al je tijd gaat naar zichtbaarheid gaan, en als je te veel versnippert, is de impact die je maakt op een bepaald kanaal ook niet groot genoeg.
Wat kun je dan beter doen?
Focus op één of een paar kanalen, en geef daar je volledige aandacht aan. De keuze van kanaal hangt dan af van waar je doelgroep zich bevindt, en vooral ook wat je zelf leuk vind. Ik vind bijvoorbeeld Instagram een heel leuk platform, en het is ook handig omdat je kunt connecteren met je Facebook kanaal of pagina, zodat je content meteen in beide gepost wordt. Vaak heb je al een groot netwerk op Facebook, uit je studietijd, of door vrienden en familie, en op die manier kun je toch ook dat netwerk aanspreken. Je weet nooit wie daar tussen zit die eigenlijk ook je doelgroep is, of dat zij mensen kennen die gebaat zouden zijn met jouw dienst of product en op die manier reclame voor je kunnen maken. Daarnaast heb ik ook een heel groot netwerk op LinkedIn, opgebouwd in de zestien jaar dat ik als internationaal consultant gewerkt heb. Het nadeel daarvan is dat die internationale contacten me nu niet meteen iets opleveren, want mijn coaching praktijk richt zich op Belgische en Nederlandse klanten. Ook heb ik heel veel contacten in grote bedrijven, wat ook niet mijn doelgroep is. Maar wie weet wil ik mijn activiteiten wel uitbreiden naar coaching in bedrijven, of wil ik er een internationale component aan toevoegen, en dan is dat netwerk wel handig, dus daarom investeer ik er ook verder in. Ook denk ik dan dat de connecties die ik heb op LinkedIn, die misschien niet zelf mijn doelgroep zijn, misschien wel vrienden of familieleden hebben die voor zichzelf begonnen zijn en een éénmanszaak zijn gestart, en dan kunnen ze die mensen naar mij doorverwijzen. En daarnaast vind ik het ook gewoon leuk om nog met de mensen uit mijn vroegere beroepsleven in verbinding te staan.
Ik heb ook een tik tok kanaal maar eerlijk gezegd - no clue wat ik daarmee zou doen. Hetzelfde met Pinterest. Daar hou ik het maar bij mood boards voor een nieuwe keuken of leuke foto’s van mode en reizen, en ga ik niet meteen de professionele toer op. Ook Twitter vind ikzelf niet zo handig voor mijn werk, maar kan wel heel goed werken voor jou.
Maar kijk dus zelf vooral wat jij leuk vindt, en wat werkt voor jou. Meten is weten, dus experimenteer en kijk waar de meeste resultaten uit komen.
Als je meerdere kanalen gebruikt, probeer dan niet zomaar content te copy pasten, maar het wel aan te passen zodat het matcht met het platform waar je post. Dat hoeft niet zoveel werk te zijn, want je kunt wel content hergebruiken op meerdere kanalen, je hoeft niet voor elk kanaal eigen content te verzinnen.
2. Maak een contentplan op
Post niet willekeurig content, maar zorg dat er een strategie achter zit. Je kunt bijvoorbeeld bij het begin van elke maand noteren wat je die maand wilt bereiken met je content. Heb je bijvoorbeeld een nieuwe dienst die je wilt promoten, of wil je meer namen op je mailing lijst, zorg er dan voor dat je content daarop afgestemd is, en dat je de juiste call to action vermeldt in al je posts. Vraag je publiek bijvoorbeeld om naar je website te surfen om je nieuwe aanbod te bekijken, of vraag hen om hun email adres achter te laten om een freebie te downloaden. Wil je je bereik vergroten, dan kun je je volgers bijvoorbeeld vragen om je post te delen met hun netwerk.
Zorg er ook voor dat je posts inhoudelijk verband houden met het doel dat je wilt bereiken, en een samenhangend geheel vormen, zodat het heel duidelijk is voor mensen wat je doet, en welke content ze van jou kunnen verwachten als ze je gaan volgen.
Met een contentplan kun je ook op voorhand de format van je content plannen. Bepaal bijvoorbeeld hoeveel keer je een video wil inzetten, of een reel, en plan dat al in.
3. Hergebruik je content
Je hoeft qua content niet telkens opnieuw het warme water uit te vinden. Heb je bijvoorbeeld een leuke Instagram post geschreven, werk die dan verder uit tot een blog, en vermeld die dan weer in je nieuwsbrief. Neem een video op waarin je hetzelfde verhaal nog eens vertelt, en post die op je website, zet hem bij in je blog, of op je sociale media kanaal. Als de content voor je volgers interessant is, kunnen zij die ook weer gaan delen, en zo vergroot je telkens je bereik.
4. Gebruik video
Ik heb het al een paar keer herhaald, video is echt een super goede manier om je zichtbaar te maken en mensen een voorproefje te geven van hoe het zou zijn om met jou te werken.
Ook zijn er gewoon mensen die liever kijken dan lezen. Ook bekijken mensen vaak content op hun telefoon, en dan is video vaak makkelijker te consumeren dan lange teksten.
En - niet onbelangrijk - sociale media bazen houden van video, en willen dat graag aanmoedigen door je heel veel bereik te geven als je video inzet.
Er zijn heel veel verschillende manieren om video in te zetten. Je kunt langere video’s maken, of hele korte, je kunt reels maken voor Instagram, of filmpjes voor tiktok, je kunt vooraf een video opnemen en dan online zetten, maar je kunt ook live gaan, dat geeft weer een hele nieuwe ervaring. Je kunt bijvoorbeeld ook een interview doen, live of opgenomen, als je het niet alleen wilt doen. Heel veel mogelijkheden!
5. Maak reclame voor je efforts
Ga er niet vanuit dat mensen je zomaar gaan vinden op je kanalen. Het is niet omdat jij beslist dat je een blog online gaat gooien, dat mensen die automatisch gaan vinden. Dat kan eventueel als je hoog genoeg in google komt, maar daar moet je ook moeite voor doen door een slimme strategie te gebruiken. Je moet er dus wel reclame voor maken. Zo versterken al je kanalen elkaar ook. Als je bijvoorbeeld een blog hebt geschreven op je website, kun je in een korte video al een preview geven, en die video dan posten op je social media. Als je live wilt gaan op Facebook of instagram, en je wilt graag veel kijkers, dan is het slim om mensen al een paar dagen op voorhand daarop te alerteren, en hen bijvoorbeeld vragen een timer in te stellen zodat ze het niet missen.
Of je doet het gewoon spontaan, zonder aankondiging, zoals ik gedaan heb. Dan heb je geen of niet veel kijkers, maar dat is ook helemaal prima, zo kun je rustig een keertje oefenen, zonder dat er veel mensen het gezien hebben. Dat is ook echt een aanrader, want stel dat je live gaat met een groot publiek en het is de eerste keer, en je weet niet goed op welke knoppen je moet drukken, of je wordt opeens zenuwachtig omdat je het nog nooit gedaan hebt, dan zou je willen dat je het al eens een paar keer gedaan had…
Het idee dat niemand gaat kijken houdt mensen ook vaak tegen. Zo van ‘ik ga toch geen live video doen, er gaat niemand kijken en dan ga ik af’. Maar who cares? Als er niemand komt, heeft niemand gezien dat er niemand kwam. En als er een paar mensen zijn, dan heb je weer een goede oefening achter de rug, die je gaat helpen als er de volgende keer meer publiek is.
6. Ga voor interactie
Beperk je niet tot alleen zelf posten, maar reageer ook op wat andere mensen posten. Dat gaat ook verder dan alleen maar op de like knop klikken. Probeer ook echt te communiceren met anderen, dat is net de kracht van social media. Het is ideaal om een netwerk op te bouwen, maar dat lukt alleen als je er zelf ook in investeert. Door de interactie aan te gaan met mensen ga je ook een band met ze opbouwen, en gaat je eigen bereik vergroten. Ideaal voor de know - like - trust factor. Zo leren mensen je kennen, gaan ze je leuk vinden, en gaan ze het je uiteindelijk ook gunnen dat ze bij je kopen. Daarnaast is het ook gewoon leuk om met mensen te praten die je offline niet zo gauw zou tegenkomen. Het verruimt je horizon enorm, en geeft je ook nieuwe impulsen en nieuwe zienswijzes.
7. Gewoon jezelf zijn
Mijn zevende en laatste tip is mijn belangrijkste: wees jezelf online!
Waarschijnlijk ben jij niet de enige in jouw branche, en is er concurrentie zat. Maar wat maakt jouw onderneming uniek? Dat ben jij! Niemand doet de dingen zoals jij ze doet. Je bent misschien de zoveelste business coach, maar er is geen andere die dat aanpakt zoals jij dat aanpakt. Misschien ben jij de zoveelste life coach, maar zoals jij is er maar één. Speel dat dan ook ten volle uit. Enkel door helemaal jezelf te zijn, ga je de juiste klanten aantrekken. Deel dus waardevolle content, op een authentieke manier. Deel ook je persoonlijke verhalen, en echt niet alleen je succesverhalen. Deel het ook als je ergens mee worstelt, of als iets mislukt. Dat zorgt ook meteen voor verbinding. Mensen doen zaken met mensen, dat is ook zo in een B2B context, dus als mensen een klik met je voelen, gaan ze ook sneller bij je kopen. En door iets persoonlijks te delen, geef je mensen meteen een kijkje in je leven, en kunnen ze makkelijker de verbinding met je maken. Dat wil helemaal niet zeggen dat je heel je privéleven online moet gooien. Zo deel ik zelf graag foto’s en verhalen over mijn hond en de avonturen die ik met hem beleef. Ook gebruik ik als achtergrond voor posts vaak foto’s die ik maak als ik ga wandelen, of door de stad wandel. Dat geeft dan meteen een inkijk in mijn dag. Zonder dat ik daarvoor echt privé zaken hoef te delen.
Doe dus gewoon waar jij je goed bij voelt.
Zo, dat waren mijn tips om online zichtbaar te zijn, en om dat op een efficiënte en leuke manier te doen!
Ik hoop dat je er iets aan gehad hebt.
Heb je zelf ook nog een goede tip? Deel hem in de comments!
Wil je graag meer weten over het bouwen van een succesvol online bedrijf? Dan is mijn gratis online masterclass hierover een aanrader! Binnenkort geef ik hem weer eens live. Via deze link kun je registreren om gratis mee te doen!