5 veel gemaakte sociale media fouten en hun oplossing
In deze blog som ik de 5 issues op die ik vaak zie voorkomen bij sociale media accounts (ongeacht welk platform), en wat je kunt doen om deze te verhelpen, zodat de tijd die je spendeert aan sociale media, ook effectief klanten oplevert en bijdraagt aan een winstgevend bedrijf.
Het is niet duidelijk wie je account zou moeten volgen
Issue:
Er is heel veel aanbod op sociale media. Hoe zorg je er dan voor dat mensen ‘blijven plakken’ bij jouw account en het met aandacht gaan volgen? Dat doe je door heel duidelijk te maken voor wie jouw account interessant is. Als iemand op jouw profiel komt, maar er staat nergens duidelijk omschreven welke content ze kunnen verwachten, en/of de posts die je geplaatst hebt gaan alle kanten uit, dan is de kans groot dat ze weer verder scrollen.
0plossing:
Zet in jouw bio (het stukje van je profiel waar je informatie kunt geven over jezelf) een duidelijke omschrijving van wat je doet en wie de doelgroep van je account is.
Wees consistent qua content. Blijf on topic. Wil je graag wat persoonlijke dingen delen of delen over interesses die verder niks met je doelgroep te maken hebben, doe dat dan bijvoorbeeld in stories, of maak een post met weetjes over jezelf.
Heb je verschillende activiteiten die gericht zijn op verschillende doelgroepen? Maak dan twee verschillende accounts aan.
2. Onregelmatige aanwezigheid op sociale media
Issue:
Als je een band wilt opbouwen met je volgers, zorg er dan voor dat je consistent aanwezig bent. De ene maand dagelijks posten en dan weer twee maanden van het toneel verdwijnen, dat werkt niet goed. Op die manier herkennen mensen je posts niet als ze verschijnen, waardoor ze er ook geen bijzondere aandacht aan gaan besteden. Ook gaat niemandt je account beginnen volgen als je laatste post al van drie maanden geleden is.
Oplossing:
Zoek een ritme dat past bij jou en waarvan je weet dat je het op lange termijn kunt volhouden. Uiteraard kun je af en toe vaker of minder vaak posten, al naargelang de inspiratie en de tijd die je hebt, maar zorg voor een base line aan aanwezigheid.
Gebruik eventueel een planning tool om posts voor langere tijd in te plannen. Zo kun je content batchen (meerdere posts in 1 keer schrijven), en deze dan gespreid online laten komen. Ik ben zelf meer fan van ‘in het moment’ content maken en posten, maar batchen en plannen kan ook goed voor je werken.
Leg een bibliotheek van posts aan die je later weer kunt hergebruiken. Je hoeft niet telkens opnieuw het warm water uit te vinden. Een post die het goed doet, kun je later in een andere vorm nog eens laten terugkomen (bvb een geschreven post tot een reel maken of omgekeerd), of zelfs gewoon in dezelfde format als het lang genoeg geleden is. Ook van visuals kun je een bibliotheek bijhouden of templates maken (bvb in Canva) zodat je telkens weer frisse posts hebt, met een paar kleine aanpassingen (bvb de kleur aanpassen), en blijven je posts ook consistent qua branding
3. Middelmatige content plaatsen
Issue:
Er is al heel veel content te vinden online, je wilt niet de zoveelste 13-in-een-dozijn post maken waar iedereen gewoon overheen scrollt. Nietszeggende posts, algemene quotes zonder enige context, stockfoto’s, etc. zorgen ervoor dat je zo goed al onzichtbaar bent op sociale media, ook al post je regelmatig.
Oplossing:
Leg je persoonlijkheid in je posts, deel je visie over je vakgebied, zorg voor een eigen tone of voice, zodat mensen je posts kunnen herkennen en onderscheiden van die van je concurrenten. Gebruik storytelling, bedenk verschillende invalshoeken, deel vanuit je eigen ervaring, deel casussen van klanten (mits toestemming uiteraard)
Gebruik humor. Neem jezelf niet te serieus. Dat is veel aangenamer om te lezen.
Gebruik concrete voorbeelden en situaties waarin mensen zich ook kunnen herkennen.
Goede teksten schrijven vergt wat oefening. Creativiteit moet je ook trainen. Je gaat er vanzelf beter in worden als je het vaker gaat doen.
Luister naar je doelgroep. Je schrijft je content niet voor jezelf, maar voor hen. Wat willen zij graag van je lezen en zien? Heb je geen inspiratie? Welke vragen hebben je klanten je al gesteld? Wat zie je vaak gebeuren bij jouw doelgroep? Schrijf daarover en je raakt meteen de juiste snaar.
4. Geen groei-strategie waardoor je aantal volgers niet toeneemt
Issue:
Als je geen strategie hebt om je sociale media account te laten groeien, blijf je eeuwig steken op een paar honderd volgers. Je hebt dan ook geen nieuwe instroom van potentiële klanten.
Oplossing:
Volg tips 1, 2 en 3 hierboven
Gebruik het juiste platform. LinkedIn is momenteel bijvoorbeeld een heel goed platform om snel te groeien. Slechts 4% van de mensen met een LinkedIn account post zelf content. Er zijn dus veel meer kijkers dan content creators, waardoor er veel ogen op jouw posts kunnen worden gericht. Ook is het algoritme van LinkedIn heel voordelig, omdat jouw posts ook getoond worden aan volgers van jouw volgers, en je op die manier makkelijk nieuwe mensen kunt bereiken. Ook kun je tot 100 mensen per week uitnodigen om een connectie te maken, en kun je heel gericht zoeken naar jouw doelgroep (zeker als je de betaalde LinkedIn versie hebt, maar ook in de gratis versie kun je gericht gaan zoeken).
Ben je vooral actief op Instagram? Gebruik Reels. Instagram pusht reels en toont ze veel vaker aan je volgers en niet-volgers dan gewone posts.
Gebruik de juiste hashtags en key words, zodat het sociale media platform kan beoordelen aan wie ze jou post kunnen tonen. Ook zijn er mensen die bepaalde hashtags volgen of er naar gaan zoeken, waardoor ze op jouw posts kunnen uit komen.
Ga de interactie aan. Sociale media draait niet enkel om uitzenden, het gaat ook om het gesprek aangaan. Plaats regelmatig een comment bij een post van iemand die een gelijkaardige doelgroep heeft als jij, of bij een post van potentiële klanten. Uiteraard met de juiste intentie en tone of voice.
Ga samenwerkingen aan met iemand met een gelijkaardige doelgroep. Doe samen een live bijvoorbeeld, zodat je meteen ook zichtbaar wordt voor de doelgroep van de andere persoon. Zeker interessant als die persoon een grotere following heeft dan jijzelf.
Verwijs overal naar je sociale media kanalen. Zet ze op je website, in je email signature, in de shownotes van je podcast, verwijs ernaar als iemand een ebook van je downloadt, of zich inschrijft voor een webinar, …
5. Geen verkopen wegens gebrek aan sales en marketing strategie
Issue:
Sociale media is slechts een onderdeel van een goede sales en marketing strategie. Je kunt rechtstreeks klanten krijgen door je posts op sociale media, maar enkel posten op sociale media is niet genoeg om voldoende klanten te krijgen.
Oplossing:
Zorg voor een goed uitgewerkte klantreis. Sociale media is een vrij oppervlakkig medium. Potentiële klanten hebben meestal meer ‘exposure’ naar jou toe nodig om op het punt te komen dat ze er klaar voor zijn om met jou te gaan samenwerken. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld via een podcast, een webinar, een ebook met bijhorende funnel, het uitnodigen voor een kennismakingsgesprek, etc. Sociale media kan hierin uiteraard een belangrijke rol spelen, bijvoorbeeld om je freebie te promoten, je podcast te promoten, deelnemers aan je webinars te krijgen,...
Zorg ervoor dat je een goed aanbod hebt dat aansluit bij je doelgroep en zorg er voor dat je sociale media volgers weten wat ze bij jou kunnen kopen.
Kun je hier hulp bij gebruiken?
Check dan zeker even de informatie over mijn Kickstart je Business traject. Daarin help ik je met het uittekenen van een slimme sociale media strategie, en bij uitbreiding bij het opzetten van een winstgevende sales en marketing strategie.