Meer reacties op je sociale media posts via de ‘gemeenschappelijke vijand’ techniek
Ik krijg regelmatig dit te horen:
“Ik weet niet goed wat ik moet posten op sociale media. Ik probeer wel van alles, maar er komt toch maar weinig reactie op, en meestal dan nog alleen van vrienden die mij volgen”
Als dat herkenbaar voor je is, wil je de techniek die ik hieronder mee ga geven eens proberen.
Reacties gegarandeerd!
De gemeenschappelijke-vijand-post.
Mensen zijn geneigd kliekjes te vormen. Groepen bieden comfort en zekerheid. Gedeelde overtuigingen en opvattingen creëeren vanzelf een band.
Dus waarom zou je deze natuurlijke menselijke neiging niet in je voordeel gebruiken als je aan marketing doet?
Je uitspreken tegen een gemeenschappelijke vijand is één van de eenvoudigste manieren om gelijkgestemden aan te trekken, en ze het gevoel te geven dat ze deel uitmaken van jouw "groep".
De sleutel tot succes met deze marketingtechniek is om uit te vinden waar zowel jij als jouw doelgroep zich tegen afzet.
Bijvoorbeeld:
Als je een anti-dieet voedingsdeskundige bent, is ‘dieetcultuur’ een gemeenschappelijke vijand voor jou en je doelgroep.
Als je een freelance marketeer bent, kunnen marketing agencies met hun onpersoonlijke aanpak en hoge kosten hetgene zijn waar jij je van onderscheidt.
Als hondengedragstherapeut die werkt met positieve trainingsmethodes kun je je afzetten tegen methodes die bestraffende technieken gebruiken.
Etcetera. Je snapt het idee.
Rond die gemeenschappelijke vijand kun je content creëren waarmee je jouw visie duidelijk maakt en meegeeft waarom dat wat jij doet anders (en beter) is dan hetgene waar je je tegen afzet.
Wat levert de ‘gemeenschappelijke vijand’ je op?
Je deelt je visie en je kunt je op die manier onderscheiden van je concurrenten
Een eigen visie hebben is belangrijk om je te onderscheiden van concurrenten. Als diensten min of meer gelijkaardig zijn, is jouw persoonlijke visie vaak hetgene waardoor een klant zich tot jou meer aangetrokken voelt dan tot een concurrent van je. Die visie kun je uitstekend duidelijk maken door een ‘gemeenschappelijke vijand’ post. Je laat erdoor zien wat jouw dienstverlening uniek maakt ten opzichte van anderen in je vakgebied.
Je trekt de juiste klanten aan, en stoot niet-ideale klanten af
Marketing gaat niet enkel om het aantrekken van de juiste klanten, maar net ook om het afstoten van klanten die niet bij je passen. Door de gemeenschappelijke vijand te benoemen, zorg je er dus ook voor dat klanten die toch niet bij je zouden passen, ook niet bij je terechtkomen. Als anti-dieet voedingsdeskundige heb je namelijk niks aan een klant die een strak dieetplan gebaseerd op 1000 calorieën per dag van je wilt. Als positieve hondentrainer wil je niet iemand die van je verwacht dat je met de prikketting aan de slag gaat. Dat zoiets niet strookt met jouw visie en werkwijze, wil je ook zo snel mogelijk duidelijk maken - via je marketing.
Je versterkt de band met je ideale klanten
Je creëert het ‘groepsgevoel’ met de klanten die WEL helemaal bij jou passen en die jouw visie delen.
Je lokt reacties uit, wat goed is voor het algoritme
Je roept sterke gevoelens op bij zowel mede- als tegenstanders. Reacties verzekerd op je post! Goed voor het algoritme. Zo wordt je boodschap nog verder verspreid, waardoor je ‘tribe’ van gelijkgestemden die je gaan volgen nog groter wordt!
Nu is het aan jou!
In elke branche kun je inspiratie vinden voor een gemeenschappelijke vijand. Denk gewoon even na (of vraag na) welke frustraties jouw doelgroep momenteel ervaart bij het aanbod van jouw concurrenten, of waar ze zich aan ergeren in jouw branche. Als je dit antwoord hebt, heb je jouw vijand gevonden en kun je content beginnen maken hierrond!
Meer weten over online marketing?
Wil je graag meer weten over het bouwen van een succesvol online bedrijf? Dan is mijn gratis online masterclass hierover een aanrader! Via deze link kun je registreren om gratis deel te nemen!