Einde van het eerste kwartaal! Het ideale moment om je doelen en actieplan te (her)bekijken
De lente is nu echt in het land, met zonneschijn, licht, bloesems, bijtjes, you name it. Dat wil ook zeggen dat het eerste kwartaal van 2022 weer achter de rug is. Wat is er geworden van al die ambitieuze doelen die we ons gesteld hadden in januari? Tijd om even te evalueren en waar nodig bij te sturen!
Waarom het belangrijk is je doelen te evalueren en eventueel bij te sturen
Doelen maken in januari is makkelijk. In de slipstream van de honderden (lijkt het toch) posts die je ziet voorbij komen op sociale media over doelen stellen en voornemens maken, heb je waarschijnlijk ook zelf je doelen gesteld, met het vaste voornemen in 2022 helemaal te gaan knallen met je bedrijf. Had je ook een ‘woord van het jaar’ gekozen? Wat was het? Klopt het nog voor je?
Het mijne was ‘doen’ :-)
Maar we weten allemaal hoe het gaat met die voornemens in januari. Eerst ben je nog brak van de festiviteiten, dan breekt die koude, sombere maand februari aan, en opeens is het maart en staat het tweede kwartaal voor de deur. Bleek het toch niet zo makkelijk om die ambitieuze doelen om te zetten in vaste gewoontes en consistente actie.
Nieuwe kwartalen, nieuwe kansen
Maar no worries! Met het tweede kwartaal, met de lente, de warmte en het licht, komt ook vaak de werklust en de ambitie terug. Perfecte timing dus om even te evalueren.
Welke gewoontes heb je de voorbije drie maanden aangehouden die je iets opgeleverd hebben? Als je deze systematisch hebt volgehouden, zijn ze ondertussen een automatisme geworden. Als er een aantal gewoontes zijn beginnen verslappen, kun je ze nu weer oppikken.
In de voorbije drie maanden heb je heel wat data kunnen verzamelen. Gebruik die om te evalueren welke acties succesvol waren, en welke nog kunnen verbeterd worden.
Gebruik die data om objectief te evalueren hoe het je de afgelopen drie maanden vergaan is. We zijn vaak te kritisch voor onszelf. Kijk dus niet alleen in je hoofd, maar kijk ook naar de cijfers (bezoekersaantallen van je website, conversie-percentages, inschrijvingen op je mailings, downloads van je freebies, omzet en kosten,…)
“People with goals succeed because they know where they are going. It’s as simple as that.”
Earl Nightingale
Je doelen herbekijken
Stel jezelf volgende vragen, en beantwoord ze - uiteraard - zo objectief en eerlijk mogelijk.
Ben je on track met de doelen die je jezelf voor 2022 gesteld had?
Bijvoorbeeld: had je een bepaald omzetdoel voor 2022 gesteld? Wilde je een online training lanceren? Hoeveel verkopen wilde je realiseren? Hoeveel uur per dag wilde je aan het werk zijn? En waar sta je nu met deze doelen? Bedenk dat er heel wat vakanties aankomen waarin je misschien minder actief wilt zijn, of waarin je klanten minder gaan aankopen. Hou daar ook rekening mee als je het jaar evalueert.
Ben je tevreden met waar je nu staat? Zijn de doelen die je jezelf gesteld had nog realistisch? Of zijn ze misschien niet ambitieus genoeg?
De voorbije drie maanden gaan je heel wat data gegeven hebben die je toelaat om deze vragen te beantwoorden. Uiteraard is het niet zo dat je je doelen per sé moet aanpassen als je ergens een discrepantie merkt tussen wat je vooropgesteld had, en waar je nu staat.
Doe je het beter dan vooropgesteld? Dan kun je eventueel je doel wat optrekken, of je kunt het rustiger aan doen. Of je doet gewoon verder en kijkt waar je uit komt. Alle opties zijn goed, maar het is fijn als je jezelf bewust bent van waar je staat ten opzichte van je doelen, en je op die manier kunt beslissen hoe je verder gaat.
Vallen de resultaten tegen? Ook dan heb je opties. Ofwel stel je je doel naar beneden bij, ofwel steek je een tandje bij om je doelen toch nog te halen. De data die je hebt verzameld zal je waarschijnlijk toelaten in te schatten wat er dan verbeterd moet worden. Zoniet is het natuurlijk ook nog niet te laat om hulp in te schakelen. Misschien wilde je het eerst een tijd alleen proberen, maar stel je vast dat je daarmee niet de verhoopte resultaten behaalt. Dan is het slim om hulp te zoeken!
Stuur bij waar nodig
Loopt iets niet helemaal zoals gewenst, probeer dan uit te vinden waar het scheef loopt en stuur bij, al dan niet met hulp van een expert.
Bijvoorbeeld:
Wordt je website goed bezocht? Die data heb je, dus doe er ook iets mee. Als je weinig bezoekers hebt, check dan of je wel vindbaar bent in google, kijk of een blog je kan helpen met je SEO (Search Engine Optimization), misschien moet je een nieuwsbrief sturen en verwijzen naar je website, etc.
Worden website bezoekers geen klanten? Check of je teksten wel wervend genoeg zijn, of je genoeg call-to-action buttons hebt, of je lay-out overzichtelijk is, etc. Laat een derde eens nalezen bijvoorbeeld.
Krijg je geen klanten? Bekijk je strategie voor het werven van klanten en analyseer waar het mis loopt. Ben je zichtbaar genoeg? Heb je een expert-status in de markt? Hoe bouw je het vertrouwen op bij potentiële klanten? Creëer je verbinding met je doelgroep? Of zijn je sales skills ondermaats? Allemaal dingen waar je aan kunt werken
Bijsturen wil niet zeggen alles omgooien
Te vaak zie ik ondernemers van de ene actie naar de andere stuiteren, zonder veel resultaat. Dan worden ze vaak moedeloos, of raken ze uitgeblust.
Als iets niet werkt, kan het zijn dat je strategie niet klopt, maar het kan ook zijn dat er bepaalde elementen nog niet helemaal goed zitten, en die kun je dan bijwerken, en herhalen, tot alles goed zit en de klanten wèl komen.
Bijvoorbeeld:
Heb je een freebie gemaakt, maar die leidt niet tot klanten, dan is het niet slim om maar meteen een andere te gaan maken en opnieuw te beginnen. Bekijk dan rustig waar het probleem zit, en pas aan waar nodig. Zit het onderwerp en de format van de freebie goed? Is de content afgestemd op jouw doelgroep? Heb je de freebie vaak genoeg gepromoot, in de juiste bewoordingen en op de juiste platforms (waar je doelgroep zich bevindt)? Heb je een wervende email funnel geschreven met een reeks emails die worden uitgestuurd naar de mailing lijst die je met je freebie hebt opgebouwd, zodat de ontvangers stilaan opgewarmd worden, en doe je dan op het juiste moment je aanbod? Bekijk elk van die elementen en stuur bij waar nodig.
Vier je successen
Ga voor jezelf na wat er allemaal gelukt is, groot of klein, en neem de tijd om dit te vieren! Het vieren van successen is net zo belangrijk als leren uit fouten. Ga er dus niet te licht aan voorbij.
Hulp zoeken is nooit verkeerd
Heb je het het afgelopen kwartaal alleen geprobeerd en voel je nu dat je toch niet de juiste stappen vooruit aan het nemen bent, dan is het natuurlijk nog niet te laat om hulp in te roepen. Blijf niet bij de pakken neerzitten, of loop jezelf niet voorbij met acties links en rechts die geen resultaat opleveren!
Wil je graag dat ik met je meedenk? Neem contact met me op!
Wil je graag meer weten over het bouwen van een succesvol online bedrijf? Dan is mijn gratis online masterclass hierover een aanrader! Binnenkort geef ik hem weer eens live. Via deze link kun je registreren om gratis deel te nemen!