Laat faalangst je niet verlammen
De blog van vandaag gaat over faalangst en hoe die je als ondernemer kan verlammen. Toevallig had ik vorige week een call met een onderneemster en toen kwam faalangst aan bod - daarover later meer - en toen ik een poll deed op Instagram, om te horen over welk topic mensen graag een podcast wilden, kwam ‘faalangst’ daar ook als winnaar uit de bus. Blijkbaar dus wel een onderwerp dat leeft!
Eerst even een disclaimer: ik ben geen psycholoog, en wil ook niet de polderpsycholoog uithangen, dus ik ga geen diepe betrachtingen over faalangst uiten en de oorzaken daarvan - dat is echt iets waar een deskundige zich over moet uitspreken. Maar dat wil niet zeggen dat ik geen mening heb over faalangst, wat ik denk dat één van de oorzaken kan zijn, en ik heb ook wat ervaringen hierover te delen uit mijn eigen praktijk als business coach.
Uit de praktijk
Ik sprak dus vorige week een onderneemster die pas gestart was met haar bedrijf, in de voedingssector, en ze had zich in eerste instantie gericht op het verkopen van producten, maar ze wilde nu graag die producten wat achter zich laten en zich richten op consulting in die branche. Vandaar haar gesprek met mij. Wat mij was opgevallen was dat haar consulting aanbod een beetje verstopt stond op haar website, en op haar sociale media werd er zelfs nog helemaal niks over gezegd. Dus ik vroeg waarom dit zo was, en toen was het antwoord: ik durf dat niet goed kenbaar te maken, dat aanbod, want wat als dan niemand het koopt, dan heb ik gefaald.
Ok, het is dus dat type ‘faalangst’ waar ik even op in wil gaan in deze blog, en misschien herken je jezelf daarin wel. Het niet durven kenbaar maken van je aanbod omdat je denkt dat mensen er dan misschien een beetje mee gaan lachen als het niet lukt, of het niet durven doen van je aanbod aan een potentiële klant, omdat je bang bent dat er een nee gaat volgen.
Succes komt niet vanzelf
Maar het ding is - als je begint met iets nieuws - dan ga je sowieso niet van in het begin mega succesvol zijn. Dat KAN natuurlijk gebeuren, maar veel vaker ga je een hele tijd moeten experimenteren, uitproberen, resultaten analyseren, opnieuw beginnen, TOT je op gang gekomen bent, je weet wat je moet aanbieden, aan wie en op welke manier, en je bereik dusdanig gegroeid is dat er mensen echt klaar zitten tot je met iets komt, klaar met hun portefeuille om te kopen. Dat gaat echt niet van de allereerste dag.
In de eerste fase van je bedrijf gaat dat allemaal nog wat heen en weer, heb je maanden die top zijn qua omzet, dan weer wat minder, of je lanceert iets en het is een succes, het volgende dan weer minder, etc. etc. En dat is ook gewoon waar ondernemen over gaat. Dingen uitproberen, optimaliseren, en succesvol maken. De ondernemers die succesvol zijn, zijn degenen die niet opgegeven hebben op het moment dat iets niet goed liep. Het zijn degenen die blijven doorgaan, steeds beter worden in hun vak en beter worden in ondernemen, en op die manier groeien. “Genius is often persistance in disguise’, zei basketbalspeler Mike Newlin, oftewel ‘Genialiteit is vaak vermomd doorzettingsvermogen’.
Laat je dus niet van slag brengen als iets niet onmiddellijk loopt zoals je had gedacht of gehoopt; ga gewoon terug naar de tekentafel, tweak je aanbod tot het helemaal past bij je doelgroep en je eigen kunnen, en probeer het nog een keer.
Oorzaken van faalangst
Opmerkingen van anderen en hoe ermee omgaan
Maar waar komt het idee nu vandaan dat je als ondernemer met iets kunt beginnen en er meteen stinkend rijk mee zou moeten worden? Dat je anders gefaald zou hebben?
Ik denk ten eerste door uitspraken van mensen die geen idee hebben wat ondernemen inhoudt. Stel je komt uit een familie waar geen ondernemers zijn. Stel, op een familiefeest vraagt een oom of tante, die zelf altijd in loondienst gewerkt heeft, hoe het gaat met je bedrijfje, en stel dat er wat vraagtekens bij geplaatst worden als je zegt dat je volop aan het opstarten bent, maar dat je momenteel nog niet heel veel klanten of nog niet heel veel omzet hebt. Voor iemand in loondienst is dat misschien raar, want als je ergens begint als werknemer, dan heb je meteen vanaf de eerste maand je loon. Daar hoef je nog niet veel voor gedaan te hebben of zo, je krijgt gewoon het salaris dat in je contract staat. Ook: als werknemer hoef je niet zelf klanten te gaan zoeken. Dat maakt, tenzij je in de verkoop of zo werkt, geen deel uit van je takenpakket. Als werknemer sta je er dus vaak niet bij stil dat klanten echt niet zomaar komen aanwaaien, dat je daar, zeker in het begin, hard moet voor werken., en dat dit best wel even kan duren.
Zeker als je zelf al wat onzeker bent over je bedrijf en je resultaten in het begin, dan zijn opmerkingen van mensen die er niks van kennen natuurlijk nefast. Daar moet je dan wel even doorheen prikken, en je er niet door van de wijs laten brengen!
Sociale media
Een tweede reden die - denk ik - bijdraagt aan die onzekerheid en die faalangst, is wat je ziet en hoort van andere ondernemers. Op sociale media staan dagelijks posts van mensen die toeteren dat ze ‘in hun eerste half jaar al 100.000 EUR omzet hadden’, of ‘dat ze in hun eerste jaar al maanden met 10K omzet haalden’, of dat ze een lancering van 500.000 EUR haalden met hun online aanbod.
Wat die mensen er vaak niet bij vertellen - of wat veel minder in de verf wordt gezet - is dat dit ondernemers zijn die bijvoorbeeld al X aantal jaar bezig zijn, die al een groot bereik hebben, die al veel ervaring hebben waardoor ze hun doelgroep al door en door kennen en hun aanbod helemaal op punt staat… Vergeet ook niet dat het een wereld van verschil is als je eerst in loondienst een bepaalde activiteit deed, en dan voor jezelf begint. Dan heb je al een netwerk, klanten die misschien naar jou overstappen, naamsbekendheid in je sector, etc. etc. Dan is het natuurlijk makkelijker om een soort van ‘doorstart’ te maken en meteen als zelfstandige al een mooie omzet neer te zetten. De situatie is helemaal anders als je in loondienst werkte in een totaal andere sector dan de activiteit die je als zelfstandige gaat beginnen. Als je van nul begint, is het toch logisch dat je een aanloopperiode nodig hebt waarin je nog niet super succesvol gaat zijn. Dat is echt normaal.
Laat je dus vooral niet ontmoedigen door de succesverhalen van anderen, als jij die successen nog niet behaalt. Dat is niet falen. Dat is het normale leerproces van een ondernemer.
Leerproces
Wat natuurlijk niet wegneemt, dat je dat leerproces wel door moet. Je moet durven experimenteren, maar je moet ook iets doen met de data die dat oplevert. Als je geen klanten vindt voor jouw aanbod, ga dan kijken of je de juiste acties onderneemt om die potentiële klanten te bereiken, of je aanbod goed in elkaar zit, of je sales skills goed zijn. Dat zijn allemaal dingen waar je continu aan te werken en te verbeteren hebt, zodat je resultaten ook gaan verbeteren.
En dat is iets wat je uiteraard niet helemaal zelf hoeft te doen. Ondernemen, en alles wat daar bij komt kijken, is echt een vak apart. Je moet niet enkel goed zijn in dat wat je in de kern aanbiedt aan je klanten, maar je moet ook iets kennen van marketing, van online platformen, van strategie, technologie, van copy writing, je moet financieel inzicht hebben, je tijd goed besteden, etc. etc.
Aarzel dus niet om hulp te vragen als je daar zelf niet helemaal uit komt, zodat je niet blijft vast zitten in die opstartfase van je bedrijf.
Ik hoop dat je deze blog nuttig vond! Als dat zo is, of als je graag wilt weten hoe ik je als business coach kan helpen om je bedrijf te doen groeien, aarzel dan niet om mij te contacteren!
Wil je graag meer weten over het bouwen van een succesvol online bedrijf? Dan is mijn gratis online masterclass hierover een aanrader! Binnenkort geef ik hem weer eens live. Via deze link kun je registreren om gratis deel te nemen!