Ken jij de ‘9 word email’ en de ‘4 day cash machine’ al?
Ah, de wondere wereld van de marketing. Ik vind het één van de meest fascinerende aspecten aan ondernemen. Er zijn zo eindeloos veel mogelijkheden om jezelf, je bedrijf en je aanbod in de kijker te zetten. Ga helemaal los met podcasts, video’s, online webinars, sociale media - hey, als flyeren je ding is, zelfs dat. Want ja, er is meer dan online marketing. Ook in de ‘echte’ wereld is heel wat te doen. Spreken op podia, een opendeurdag voor je klanten, bijeenkomsten met gelijkgestemde ondernemers,…. Netwerken is al lang meer dan duffe recepties - je kunt een mega chic event organiseren op een fancy locatie, maar ik zag onlangs ook iemand een wandeling met ondernemers organiseren, en een gezellig ontbijt of brunch doet het ook altijd goed.
In deze blog wil ik een paar online marketing technieken bespreken die je waarschijnlijk al hebt zien passeren, maar waar je de benaming misschien nog niet van kende.
Out of the box
Wat leuk is aan marketing is dat, eens je vertrouwd bent met de technieken, je er helemaal je eigen ding mee kunt doen en er al je creativiteit in kwijt kunt. En ja, er zijn bepaalde wetmatigheden en geplogenheden en uiteindelijk is alles al wel een keertje gedaan, maar de specifieke manier waarop jij het invult, daar kun je echt je persoonlijkheid en je visie mee tonen aan je netwerk en je potentiële klanten.
Denk ook eens een beetje verder na dan de heel voor de hand liggende dingen. Maken al je concurrenten gratis e-books? Denk eens na over een audio-file als weggever, of een video-opname. Of voeg een leuk detail toe. Stuur je bijvoorbeeld een nieuwsbrief aan je mailing lijst, voeg dan eens een leuk GIF’je toe, of zet onderaan een foto van jezelf. Maakt het meteen een heel stuk persoonlijker.
Inside the box
Wat het makkelijker maakt om out of the box te denken, is natuurlijk om eerst te weten wat er nu eigenlijk in die box zit. Kennis is altijd een mooi startpunt voor creativiteit.
Ik luisterde vanmorgen naar een podcast en ik kwam twee termen tegen van marketing fenomenen die ik al wel in de praktijk gezien had, maar waar ik de benaming niet van kende. Hier komen ze!
De 9 word email
Deze term, toegeschreven aan Dean Jackson, is een heel éénvoudige e-mail die je stuurt aan je mailinglijst waarin je ze een korte vraag stelt. Doel van de mail: het gesprek aangaan met de ontvangers van jouw emails.
Bijvoorbeeld: ‘Beste X, gisteren stuurde ik je mijn e-book. Wat vond je ervan? Vriendelijke groeten, Y’
Het voordeel van zo’n emails is dat ze heel simpel zijn, geen toeters en bellen, en perfect geschikt om bijvoorbeeld te lezen op een telefoon. Omdat ze zo direct en persoonlijk zijn, gaan ze veel meer interactie uitlokken dan de ‘standaard’ lange emails. Als je dergelijke interactie kunt initiëren met je potentiële klanten, heb je ze meteen een heel aantal stappen verder in hun klantreis. Een antwoord op een mail typen zorgt namelijk voor veel meer betrokkenheid bij jou en je aanbod, dan enkel maar je email lezen. Dergelijk één op één contact is krachtiger dan éénder welke andere marketing tool. De groep waarmee je dergelijk contact hebt gehad zal veel eerder geneigd zijn om met je in zee te gaan, dan een groep waar je nog geen persoonlijk contact mee hebt gehad. Ook is het gewoon leuk om het gesprek te kunnen aangaan met de mensen op je mailing lijst. Het is toch gewoon tof om te horen wat ze van je e-book (bijvoorbeeld) vonden?
Een geweldig voorbeeld van de Keep It Stupid Simple strategie. Less is more. Negen woorden (of daaromtrent), voor mega impact.
De 4 day cash machine
Deze term beschrijft een reeks emails met als bedoeling je omzet een flinke boost te geven, door 4 dagen lang elke dag een email te sturen aan je mailinglijst waarin je een dienst op product aanbiedt met een korting of een aantrekkelijke bonus. Ik zag hem toegeschreven worden aan Trey Smith en Frank Kern.
Vaak wordt deze mailing gekoppeld aan een bepaalde feestdag of een actie zoals Black Friday. Er wordt dan een bepaald product of dienst aangeboden met een stevige korting, speciaal voor deze gelegenheid. Op dag 1 doe je je speciale aanbod, en dat herhaal je eigenlijk 4 dagen lang, met hier en daar een kleine aanpassing in de email, en de laatste dag hamer je nog eens extra op de korting die gaat verlopen of de bonus die gaat verdwijnen. Een spike in je omzet verzekerd.
Mijn marketing ergernis
Dat brengt mij meteen bij mijn eigen ergernis in marketing: fake urgency en fake scarcity.
‘Urgency’ (hoogdringendheid) of ‘scarcity’ (schaarste) toevoegen aan je aanbod is een welgekende truc om klanten (sneller) te doen kopen. Het wordt eigenlijk bijna altijd toegepast.
Bijvoorbeeld:
er wordt een gratis webinar gegeven en enkel als je al aankoopt tijdens het webinar, maak je kans op bepaalde bonussen of
Voor de 5 eerste kopers die tijdens het webinar inschrijven is er nog een extra bonus of
Als je koopt voor een bepaalde datum krijg je X % korting
Voor dergelijke schaarste of hoogdringendheid kan een zeer goede reden zijn.
Bijvoorbeeld:
je verkoopt een workshop en er zijn maar tien zitjes in de ruimte. Duidelijk, als jij als elfde persoon een ticketje wilt kopen val je uit de boot
er zit een groepselement in het traject dat je verkoopt en het is belangrijk dat de hele groep op hetzelfde moment instapt. Dan is het logisch dat de deuren sluiten als het traject gaat beginnen
je hebt een één op één coaching traject en je wilt maximaal 20 klanten coachen. Jammer voor nummer 21, die heeft geen plaatsje meer
je wilt een online training eerst testen met een beperkte groep, en geeft hen een korting in ruil voor hun feedback, of ter compensatie dat de training nog niet 100% af is
Heel vaak echter is de schaarste of hoogdringendheid kunstmatig, enkel in het leven geroepen door de verkoper als marketing truc. En ok, iedereen doet het (of toch de meeste mensen), en we zijn allemaal niet naïef, dus we zetten ons er meestal overheen, of we merken het zelfs niet op. Maar soms is het toch zo …. ergerlijk! Emails die beginnen met “Oh nee! Ik vind het zo erg! De bonussen gaan straks verlopen en je bent nog niet ingestapt! Wat is dat jammer!” Terwijl die bonussen enkel en alleen verdwijnen omdat de verkoper (en schrijver van de email) dat beslist, niet omdat er een gegronde reden voor is, maar enkel en alleen omdat ze een marketing truc zijn.
Mijn raad zou dus zijn om zeker schaarste en hoogdringendheid toe te voegen aan je aanbod, maar er wel voor te zorgen dat er een bepaalde reden voor kan gegeven worden, en in elk geval om de zeer obvious fake bewoordingen in je emails achterwege te laten.
Heb jij ook favoriete out of the box marketing technieken, of een bepaalde marketing ergernis? Laat het mij weten in de comments hieronder !
Wil je graag meer weten over het bouwen van een succesvol online bedrijf? Dan is mijn gratis online masterclass hierover een aanrader! Binnenkort geef ik hem weer eens live. Via deze link kun je registreren om gratis deel te nemen!