Schiet jij met losse flodders?

In mijn podcast nummer 6, de zeven zonden van de startende ondernemer, vermeldde ik het al: een gebrek aan focus is een vaak gemaakte fout door starters.

Wat ik vaak zie gebeuren is dat ondernemers een strategie bedenken, actie ondernemen, resultaten blijven uit, en ze veranderen meteen van strategie en gaan weer nieuwe acties bedenken. Is niet zo handig, want daar gaat telkens heel veel tijd en energie in kruipen, zonder dat je resultaat gaat behalen.

F O C U S: Follow one course until success

De winst zit namelijk in het herhalen en optimaliseren van acties.

Een case study: verkopen vanuit webinars

Stel: je wilt graag een webinar organiseren en van daaruit jouw aanbod verkopen aan de mensen die deelnemen aan het webinar. Dat is de strategie die je bedacht hebt. Klinkt simpel, maar er zitten wel heel veel verschillende elementen in die strategie. Als we het even opbreken in stukjes, dan zien we de volgende onderdelen:

  • hoe krijg je inschrijvingen voor je webinar? Je kunt je bestaande netwerk aanspreken, dan is het aantal inschrijvingen afhankelijk van je bereik. Hoeveel potentiële klanten heb je momenteel in je netwerk. Als je nog geen groot netwerk hebt, kun je inschrijvingen ‘kopen’ door bijvoorbeeld te gaan adverteren op Facebook. Te optimaliseren is dan: hoe spreek je je bestaande netwerk aan? In welke bewoordingen? Kun je daar iets aan optimaliseren? Hoe lopen je Facebook advertenties? Bereiken ze de juiste mensen? Met de juiste bewoordingen, foto,…? Ook dat kun je testen en optimaliseren.

  • Email funnel die volgt op de inschrijving. Het is slim om als mensen zich hebben ingeschreven, het er niet bij blijft dat ze de link krijgen van het webinar en gedaan. Je kunt een hele email funnel bouwen waarin je nog verder waarde biedt aan je inschrijvers. Je kunt ze bvb al meteen je gratis e-book sturen of een andere freebie, waarmee ze je al wat beter leren kennen voordat ze beginnen aan het webinar. Op de inschrijvingspagina kun je bijvoorbeeld ook al een instapproduct aanbieden, wat al een eerste omzet kan opleveren. Ook na het webinar moet je niet stoppen met mailen. Dat is net de belangrijkste fase. Mensen die nog niet klaar waren om te kopen tijdens het webinar, kunnen dat wel worden als je ze na het webinar nog even herinnerd aan je aanbod. Ook kunnen ze, nu ze je éénmaal kennen, later nog iets bij je kopen. Dus doe zeker iets met die email adressen.

  • Dan het webinar zelf. De manier waarop je het geeft, je energie, de waarde die je deelt, genoeg om mensen warm te maken voor je aanbod,… Daar moet je ook even op oefenen. Dat is niet iets wat je de eerste keer dat je het doet, al helemaal perfect doet. Je zult zien dat het tiende webinar dat je geeft, veel vlotter gaat dan het eerste. Ook over na te denken: geef je een replay of niet? Krijg je voldoende mensen die zich hadden ingeschreven ook effectief in je webinar? Of moet je toch een replay geven?

  • Ook de manier waarop je je aanbod pitcht is iets waar je op moet oefenen. De eerste keer voelt dat waarschijnlijk onwennig, waardoor je misschien wel gaat stotteren, of er veel te snel overheen loopt omdat je het gevoel hebt dat je mensen hun tijd verspilt, of omdat je bang bent te opdringerig te zijn…. Je aanbod op de perfecte manier pitchen is ook echt een kunst

  • Welk product of dienst verkoop je in je webinar, en zit dat helemaal goed in elkaar, qua doelgroep, que prijs…. Daarvoor is het dan weer belangrijk dat je je ideale klant heel goed kent, zodat het aanbod dat je doet aan de mensen die in je webinar zitten, ook echt spot-on is, en ze echt zoiets hebben van: yes! Dit is het! Dit is wat ik nodig heb

  • Tenslotte: als mensen dan een aankoop doen, is je betaalpagina dan geoptimaliseerd? Heb je bvb nog een kassakoopje, of heb je een slimme upsell om nog te doen na de aankoop. Daar zijn ook weer allerlei optimalisaties. Je kunt bijvoorbeeld de upsell met een video doen, of zorgen dat het met één klik kan zodat mensen niet opnieuw hun betaalgegevens moeten doorgeven…

Optimaliseren en herhalen

En dit is maar 1 voorbeeld, namelijk die van de strategie van het webinar. Maar je ziet - als je één keertje een webinar doet, en je krijgt niet zoveel inschrijvingen, en van de mensen die zich hadden ingeschreven komt minder dan de helft opdagen, en die kopen dan ook nog eens niks…; Dan kun je denken: ok, webinars werken niet voor mij, NEXT! En je begint met een nieuwe strategie.

Maar ik hoop dat ik je heb laten inzien dat er dan zoveel elementen zijn die je kunt optimaliseren, dat het slimmer is om daar eerst mee aan de slag te gaan, en te zorgen dat al die verschillende onderdelen van je webinar-strategie helemaal op punt staan, en gewoon wel voor succes gaan zorgen.

Want niks gaat van de eerste keer super goed werken. Er is altijd een periode van experimenteren, testen, optimaliseren, en herhalen.

Denk er ook aan: de uitwerking en implementatie van een plan neemt veel meer tijd in beslag dan een plan bedenken. Spendeer dus genoeg tijd aan het uitdenken van je strategie en je plannen, zodat je alle elementen duidelijk in kaart hebt gebracht, en je die dan één voor één, stap voor stap, kunt beginnen uitwerken. Zo vermijd je dat je te veel op je stappen moet terugkeren en telkens opnieuw moet gaan sleutelen aan je plan. Zorg ervoor dat het meteen goed staat, zodat er dan nog maar gewoon details bij te schaven zijn. 

Focus wil natuurlijk niet zeggen dat je nooit van strategie mag veranderen! Maar doet dat om de juiste redenen, niet omdat je iets, wat echt wel succesvol had kunnen worden, te snel opgeeft!

Ik hoop dat dit artikel waardevol voor je was. Als je graag verder met me in gesprek gaat, aarzel dan niet contact met me op te nemen.

Wil je graag meer weten over het bouwen van een succesvol online bedrijf? Dan is mijn gratis online masterclass hierover een aanrader! Binnenkort geef ik hem weer eens live. Via deze link kun je registreren om gratis deel te nemen!

Vorige
Vorige

Hoe email funnels goed inzetten?

Volgende
Volgende

Ken jij de ‘9 word email’ en de ‘4 day cash machine’ al?