Hoe email funnels goed inzetten?

Ik zei deze week in mijn Instagram stories dat ik mijn email funnels ging herschrijven.

Voor zij die niet bekend zijn met het begrip funnels: waar ik het over heb is de reeks mailtjes die je automatisch stuurt aan de mensen op je mailinglijst. Zij die dus hun email adres gegeven hebben in ruil voor een inschrijving op je nieuwsbrief of een download van een freebie, zoals een gratis e-book of iets dergelijks.

To funnel or not to funnel

Waarom herschrijf ik die funnels af en toe? Om ze te optimaliseren. Ik haal de overbodige mails eruit, zorg dat outdated informatie wordt ge-update, en stop er hier en daar wat nieuw materiaal in dat ik gemaakt heb en dat relevant is in de funnel. Ook kijk ik of de Call-To-Actions nog aansluiten bij dat waar ik momenteel de aandacht op wil vestigen, en ik check de open rates van de mails, om te kijken of bepaalde mails opvallend goed of opvallend slecht geopend worden. Die laatste pas ik dan aan, ik vervang de titel, of ik vervang de email.

Dus dat was ik aan het doen en ik vroeg in mijn stories of er nog mensen waren die dat wel eens doen. Bleek dat er heel weinig van mijn volgers al met email funnels werken. Ik was benieuwd waarom dat zo was, en ik kreeg voornamelijk volgende antwoorden:

  • Ik vind dat te commercieel

  • Funnels zijn een maketing truuk

  • Ik word ook niet graag gespamd

  • Funnels zijn technisch te ingewikkeld

Dus blijkbaar leeft het idee dat een funnel verkoperig is, pusherig is, en door de ontvangers van de mails als onwelgekomen spam wordt ervaren.

Terwijl een funnel ook gewoon een hele leuke, makkelijke manier is om waarde te delen met de mensen op je mailinglijst. En je hoeft zelfs niks te verkopen. Je kunt de email reeks ook inzetten om jezelf voor te stellen, en mensen al een voorproefje te geven van hoe het zou zijn om met je te werken, wat wonderen doet voor de know-like-trust factor.

Keep it stupid simple

Allereerst het bezwaar dat een funnel ingewikkeld zou zijn. Eigenlijk kan die super simpel in elkaar zitten. Gewoon een aantal mailtjes die je stuurt in een bepaalde volgorde, naar aanleiding van een bepaald feit zoals bijvoobeeld een download van een freebie of een inschrijving op je nieuwsbrief.

Dat zou je eigenlijk zelfs manueel kunnen doen, maar het is gewoon wel handiger om er een mailprogramma voor te gebruiken. Ook dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Je maakt één keer de reeks emails, je kiest met welke interval ze worden verstuurd, en klaar. Natuurlijk kun je de funnel ook ingewikkelder maken, door je mailing lijst te gaan segmenteren. Je kunt bijvoorbeeld een onderscheid maken tussen mensen die op een bepaalde link klikken en zij die dat niet doen. Of aparte mails voor zij die je freebie effectief hebben gedownload en zij die dat niet hebben gedaan. Je kunt heel specifiek gaan segmenteren, en de mails die naar elk segment gaan heel goed doen aansluiten bij het profiel van die bepaalde mensen in dat segment. Maar in de basis is zo’n email funnel dus super simpel. Je kiest ook helemaal zelf hoeveel mails je erin steekt, afhankelijk van je doel en afhankelijk van hoe ‘warm’ de mensen op je lijst al zijn. 

Het nut van een funnel

Waarvoor kun je nu zo’n funnel inzetten. Eigenlijk voor veel verschillende dingen. Om mensen attent te maken op iets wat je aanbiedt, een podcast bijvoorbeeld, of gratis workshops. Of om hen uiteindelijk een aanbod te doen. Of zoals ik al zei, gewoon om jezelf bekend te maken bij je publiek, en al wat meer van jezelf en je werk te laten zien.

Een voorbeeldje! Stel je bent een personal trainer en je verkoopt een één op één coaching traject van drie maanden. Om mensen op je mailing lijst te krijgen heb je een freebie gemaakt bijvoorbeeld een e-book met tips om te starten met lopen. Je promoot die bijvoorbeeld via je sociale media, en iemand ziet dat, vindt die freebie zodanig interessant dat hij er zijn email adres voor geeft. Dan krijgt hij een mailtje waarin hij de download van de freebie vindt. Het zou jammer zijn als hij het e-book vervolgens niet leest. En het zou tof zijn als jij zou weten wat hij van het e-book vond. Dus dan kun je bijvoorbeeld twee dagen na die eerste mail een opvolgingsmailtje sturen waarin je zegt ‘Hallo, je hebt eergisteren mijn e-book besteld. Wat vond je ervan?’ In een volgende mail kun je dan nog dingen delen die interessant zijn voor je doelgroep, bijvoorbeeld enkele oefeningen om voor en na een rondje lopen te doen om blessures te vermijden. Die kun je dan bijvoorbeeld met een video delen zodat de mensen die de mail krijgen al meteen een voorsmaakje krijgt van hoe het zou zijn om met jou te werken als personal trainer.

Dan stuur je nog een derde mailtje, om jezelf voor te stellen. Wie ben je, wat is je achtergrond, hoe ben je ertoe gekomen personal trainer te worden, wat is je visie op sporten en trainen. Zo gaan sommige mensen denken ‘oh nee niks voor mij’ Die schrijven zich misschien uit. Is alleen maar goed want dat zijn toch niet jouw ideale klanten. Maar anderen gaan denken ‘wow die persoon is leuk ik krijg superveel motivatie om te sporten, ik hou van zijn aanpak en visie’. Als je dan in je vierde mailtje een aanbod doet om je coaching programma van drie maanden te verkopen, gaan die mensen waarschijnlijk graag iets van je kopen. Of toch een deel van hen. De rest heeft misschien nog wat meer tijd nodig. En je kunt al vrij zeker zijn dat het ook een fijne samenwerking gaat worden, want je hebt de mensen die jou niet leuk vinden er al uit gefilterd in de funnel. Vandaar de funnel oftewel de trechter die smaller en smaller wordt, tot enkel nog je ideale klanten overblijven.

Je hoeft ook niet per se iets te verkopen in je funnel. Zoals ik al zei, je kunt de mails ook gewoon gebruiken om jezelf voor te stellen en te laten zien waar je mee kunt helpen door al wat concrete tips te delen of een video te delen, of wat werk uit je portfolio te laten zien. 

Te commercieel? Spam?

Brengt me bij het punt: ondernemers die aangeven niet te durven of te willen mailen naar hun mailinglijst, omdat ze niet willen spammen, zich niet willen opdringen of niet te commercieel willen overkomen.

Over de mindset rond verkopen daar is ook heel veel over te zeggen. 

Verkopen is niet jij die iets komt halen bij je klant, of die geld uit de zakken komt kloppen van mensen die daar niet om gevraagd hebben. Nee, je komt net iets brengen. Iemand heeft een probleem en jij kunt de oplossing bieden. Je brengt hen iets. Je helpt hen bijvoorbeeld af van vliegangst,  of je leert hen yoga, of je geeft een deugddoende massage ,of je maakt mooie brandingfotos of leuke gezinsfotos. En daar betalen ze je voor. 

Iemand die op je mailing lijst staat, die heeft op een bepaald moment zijn email adres aan je gegeven, omdat je iets had wat hem interesseerde. Dat wilt dus zeggen dat hij waarde hecht aan jouw aanbod,  en daar gerust meer over wil weten. En als dat niet meer zo is, kunnen ze zich gewoon uitschrijven uit je mailinglijst. Simpel!

Dus als jij nog geen funnels inzet denk dan alvast eens na hoe je dat wel zou kunnen doen en wat het je zou kunnen opleveren op vlak van verkopen of op vlak van de know-like-trust factor. 

Heb je wel al funnels dan zou ik aanraden om die eens te herbekijken en te updaten en optimaliseren waar nodig.

Gebruik jij al een funnel of ga je dat nu wel doen? Dan zou ik het heel tof vinden als je dat in de comments laat weten!

Wil je graag meer weten over het bouwen van een succesvol online bedrijf? Dan is mijn gratis online masterclass hierover een aanrader! Binnenkort geef ik hem weer eens live. Via deze link kun je registreren om gratis deel te nemen!

Vorige
Vorige

Hoeveel gratis content mag je weggeven?

Volgende
Volgende

Schiet jij met losse flodders?