Hoeveel gratis content mag je weggeven?
Een vraag die ik recent van iemand kreeg is: hoeveel gratis content mag je eigenlijk delen? Hoe moet de verhouding tussen gratis en betalende content liggen? Wanneer geeft ik te veel weg, zodat niemand nog iets van mij gaat kopen?
Ik probeer in dit blog artikel antwoord te geven. Luister je liever, dan kun je deze ook als podcast beluisteren.
Je geeft nooit te veel gratis
Mijn antwoord, kort door de bocht, ik ga het later nog nuanceren, maar mijn antwoord is: je kunt nooit te veel gratis content weggeven.
Eerst misschien even een stap terug: waarom zou je überhaupt gratis content weggeven? En met gratis content bedoel ik: je kennis gratis delen. Dat kan zijn in de vorm van een e-book, een gratis masterclass of webinar, een blog waarin je waardevolle tips deelt, een gratis brainstormgesprek, etc. etc. Waarom zou je dat doen, als kennisondernemer, die net betaald wilt worden voor de kennis die ze heeft?
Simpel: gratis content is DE manier om klanten aan te trekken. Iemand die op zoek is naar iets, die begint te googelen, die verschillende aanbieders vergelijkt, die persoon kun je over de streep trekken met je gratis content. Iemand die bijvoorbeeld op zoek is naar, ik zeg maar wat, een social media expert, die begint te googelen en verschillende websites ontdekt van social media experts, en die ziet op één daarvan een leuke blog met goeie tips, en een videootje waarin die persoon zich voorstelt, of een e-book met goeie content en een leuke lay-out. Dat spreekt onmiddellijk veel meer aan dan een website waar helemaal niks te beleven valt qua gratis materiaal. De aanbieder met het gratis materiaal staat meteen een heel aantal stappen verder in de know-like-trust factor, die heeft zich echt al kunnen tonen. En dat is wat je wilt doen met je gratis content. Je wilt jezelf tonen aan je potentiële klanten. Je wilt:
je visie over je vakgebied delen
Je expertise laten zien
Jezelf en je energie tonen zodat mensen al een beetje kunnen aanvoelen hoe het zou zijn om met jou te werken
Waarom zeg ik dat je nooit te veel gratis kunt delen? Een aantal redenen
Ten eerste: omdat alles toch al online te vinden is. Over elk onderwerp is ook al wel een boek geschreven. Dus iemand die een beetje zoekt, vindt je op elke vraag wel een antwoord. Dus wat zou jij zelf achterhouden qua kennis? Die kennis is echt wel elders te vinden.
Ten tweede: omdat jouw kennis niet het verschil gaat maken voor een klant. Iemand die een probleem heeft, die zoekt een oplossing, en die oplossing gaat niet komen door het lezen van een boek of het volgen van een masterclass van een uur of anderhalf uur; die oplossing gaat er komen door actie te ondernemen, en met de kennis echt iets te gaan DOEN. Het resultaat zit hem in de implementatie. En dat is waar jij jouw klant mee kunt helpen. Je gaat je klant naar een resultaat helpen door actie, niet door kennis. Natuurlijk kun je door het overdragen van kennis mensen tot bepaalde inzichten leiden, maar ook met een inzicht alleen komt geen oplossing. Het gaat erom wat je met een inzicht DOET dat een echte verandering gaat teweeg brengen.
Bijvoorbeeld: Ik kan nog zoveel boeken over fitness lezen en kennis opdoen over fitness, daarmee word ik zelf niet fitter. Het gaat erom dat ik die fitness oefening effectief ga doen. En om zeker te zijn dat ik die oefeningen niet verkeerd doe, kan ik de hulp van een personal trainer inroepen. Om zeker te zijn dat ik drie keer per week ga sporten, kan ik een personal trainer vragen om drie keer per week langs te komen. Dat die personal trainer een YouTube kanaal heeft met gratis fitness video’s gaat mij er niet van weerhouden hem in te huren, als ik niet zeker ben dat ik de oefeningen juist doe, of niet zeker ben of ik wel consistent ga trainen. En als ik iemand ben die voldoende heeft aan gratis YouTube video’s, dan ben ik sowieso niet de ideale klant van een fitness trainer. Van geen enkele. Het feit dat ik geen personal trainer inhuur heeft er dan niks mee te maken dat er gratis content te vinden is, maar met het feit dat ik niet op zoek ben naar een personal trainer tot court. En als ik wel op zoek ben naar een personal trainer, welke ga ik dan kiezen? Een willekeurige die ik nog nooit aan het werk heb gezien, waarvan ik niet weet wat zijn visie op fitness is, waarvan ik niet weet of die heel zachtaardig is of meer een drill sergeant - of ga ik degene kiezen die ik al - gratis - op YouTube of elders heb bezig gezien en waarvan ik weet dat zijn visie en manier van trainen mij aanstaat? De laatste.Ten derde, nog een reden waarom ik zeg je kunt nooit te veel gratis content weggeven, is: als je content gaat maken met als grote vraag: wanneer geef ik te veel weg, dan creëer je vanuit de foute energie. En de energie die je uitstraalt, ook in je gratis content, is heel belangrijk om de juiste klanten aan te trekken
Nadruk op bewustmaking
Nu een kleine nuance: kun je dan echt nooit te veel gratis content weggeven? Denk gewoon een beetje logisch na. Als jouw hele business gebaseerd is op één of ander geheim ingrediënt, dan ga je dat uiteraard niet zomaar delen. Eigenlijk is een goeie rule of thumb: de waarom en de wat kun je delen, maar de ‘hoe’ hou je voor je betalende klanten.
In je gratis content wil je dus vooral bewustwording creëren. Je wilt mensen wakker schudden, zodat ze zich bewust worden van een bepaald probleem of vraagstuk, en hen er van bewust maken dat JIJ de nodige expertise hebt en de juiste persoon bent om hen ermee te helpen.
Ook wil je potentiële klanten niet afschrikken door hen te gaan overdonderen met kennis. In een masterclass van een uur kun je niet al je kennis gaan proppen, zodat mensen afhaken, of zodanig in de war zijn geraakt dat ze eerst moeten bekomen in plaats van op de koopknop te drukken. Zorg ervoor dat wat je maakt educatief is, of entertainend, niet overweldigend.
Te veel delen kan dus ook in je nadeel werken. Zorg ervoor dat je gratis content zin geeft om meer van jou te ontdekken, en/of met je te gaan samenwerken.
Call-to-action
Zet ook altijd een call-to-action in je gratis content. Don’t leave them hanging. Als ze geïnteresseerd zijn geraakt, moet er ook de optie zijn om verder te gaan met jou. Geef dus duidelijk mee wat ze kunnen doen als volgende stap. Meteen iets kopen, of contact met je opnemen voor een gesprek, bijvoorbeeld.
Als je een voorbeeld wilt zien van hoe ik gratis content deel, check dan zeker mijn gratis content op deze website, wat heel prominent te zien is in de banner bovenaan, waar een tab ‘gratis’ staat waar verschillende dingen te downloaden zijn, zoals mijn gratis e-book vol nuttige tips om beter te worden in verkopen, en een gratis masterclass over ‘de fundamenten van je bedrijf’. Ik heb ook een blog waarin ik mijn visie over topics deel die verband houden met ondernemen. Ga dus zeker eens een kijkje nemen daar.
Ik hoop dat je deze blog nuttig vond. Heb je zelf nog onderwerpen waar je graag meer over wilt horen, contacteer me dan gerust via het contact formulier op mijn website, of via een berichtje op Instagram. Of laat een comment na hieronder!
Wil je graag meer weten over het bouwen van een succesvol online bedrijf? Dan is mijn gratis online masterclass hierover een aanrader! Binnenkort geef ik hem weer eens live. Via deze link kun je registreren om gratis deel te nemen!