Eénvoudige manieren om video in te zetten als marketingtool
Video is een krachtige manier om de aandacht van je potentiële klanten te trekken, en je boodschap over te brengen. Het gebruik van video als marketingtool is de afgelopen tijd dan ook enorm toegenomen. Op sociale media wordt video content steeds meer gepusht, en ik merk zelf ook dat de conversie van sales pages, mails en advertenties waarin ik video gebruik, veel hoger ligt dan bij deze waarin ik dat niet doe.
Je hebt dus meer dan reden genoeg om zelf ook aan de slag te gaan met video om je doelgroep te bereiken.
Ik merk echter dat ondernemers het soms moeilijk vinden om met video te werken. Omdat ze het spannend vinden zichzelf te filmen en de opname online te zetten, bang zijn voor de reacties van anderen, of omdat ze denken dat ze semi-professionele apparatuur nodig hebben vooraleer ze van start kunnen gaan met het maken van video content.
Daarom geef ik graag een paar tips om video op een laagdrempelige manier in te zetten in je marketing.
Waarom is video zo’n krachtige marketing tool?
Video is een visueel medium, waarmee je je boodschap kunt overbrengen op een manier die je met andere vormen van content moeilijk kunt evenaren. Een sociale media post die enkel uit tekst en een foto bestaat, of een blog, maakt in principe veel minder impact dan een video. De combinatie van jou te zien en te horen terwijl je je boodschap overbrengt, creëert een verbinding die veel dieper gaat.
De betrokkenheid van je doelgroep is ook veel groter bij een video. Zelf merk ik dat het beste bij advertenties, die veel goedkoper worden als ik adverteer met een video in plaats van met een gewone afbeelding. De kost per inschrijving voor een webinar bijvoorbeeld ligt veel lager bij mijn video-advertenties dan bij mijn advertenties met een foto.
Ik krijg ook veel meer reacties op e-mails als ik er een video in verwerk. Zo heb ik de e-mail funnel die mensen krijgen nadat ze mijn e-book hebben gedownload herwerkt om er veel meer video-content in te stoppen. Niet alleen schrijven mensen zich sindsdien minder vaak uit, maar ze tonen ook meer betrokkenheid als ik hen een vraag stel, bijvoorbeeld om hun eigen ondernemersverhaal met me te delen.
Enkele toepassingen
Video kun je op heel veel manieren inzetten. Denk maar aan
demo’s van producten,
tutorials,
online masterclasses en webinars,
interviews waarin klanten vertellen over hun ervaring met jouw dienst of product,
interviews met anderen,
of gewoon video’s waarin je je publiek meeneemt in je dag, waarin je jezelf voorstelt, je visie over een bepaald onderwerp deelt,...
De mogelijkheden zijn eindeloos.
Waar kun je je video’s plaatsen?
1. Sociale media
Op je sociale media bijvoorbeeld. Zo kun je jezelf filmen terwijl je tegen de camera praat, iets uitlegt over wat je aan het doen bent, je dienst of product toelicht, je standpunt of je visie weergeeft, jezelf voorstelt,... Die filmpjes kun je in je stories plaatsen, of in je feed, je kunt reels maken, een live opname doen, alleen of met anderen,... Ga er vooral mee experimenteren, zo kom je er vanzelf achter wat je leuk vindt om te doen en wat het beste werkt.
2. Website
Een andere plek waar je video kunt neerzetten is je eigen website. Probeer eens een video toe te voegen aan een sales page, en kijk wat dat doet met de conversie. Op de bedankpagina die te voorschijn komt nadat iemand je freebie gedownload heeft kun je ook perfect een videootje plaatsen, waarin je bijvoorbeeld nog een klein product verkoopt (‘one time offer’).
Hou het kort maar krachtig. Licht toe waarom je aanbod zo interessant is voor je doelgroep, en wat ze kunnen verwachten. Op die manier kun je potentiële klanten overtuigen van de waarde van je aanbod.
3. E-mail marketing
Ook in je e-mails kun je video toevoegen. Ik gaf eerder al het voorbeeld van de e-mail funnel die ik stuur nadat iemand mijn e-book heeft gedownload. In de mails licht ik enkele topics die in het e-book aan bod zijn gekomen verder toe, en dat doe ik aan de hand van tekst EN video. Zo kunnen mensen die liever lezen, de tekst lezen, en zij die liever kijken kunnen de video openen.
4. YouTube en Spotify
De plek bij uitstek om je video’s te verspreiden is natuurlijk YouTube. Je kunt tutorials maken, je doelgroep meenemen in je dag, een online training opnemen en via je YouTube kanaal verspreiden,... Wat ik zelf handig vind om te doen is mijn podcast opnemen en tegelijk de camera aanzetten, zodat ik die opname zowel via mijn podcast app kan verspreiden, als via mijn YouTube kanaal. Ik gebruik Anchor om mijn podcast mee te verspreiden, en die app geeft tegenwoordig ook de mogelijkheid om de video-opname op te laden, zodat mensen op Spotify niet enkel kunnen luisteren maar ook de video kunnen bekijken.
Wat als je het spannend vindt jezelf op video op te nemen?
Het kan in het begin wat onwennig voelen om jezelf te filmen en die beelden online te plaatsen. Hier geldt voornamelijk: al doende leert men. De onwennigheid verdwijnt meestal snel, en hoe vaker je in de camera praat, hoe vlotter en natuurlijker het resultaat gaat worden.
Een paar tips om je angst voor video te overwinnen:
Maak vooraf een script: schrijf op wat je wilt zeggen voordat je begint met opnemen. Oefen eerst een paar keer zonder camera. Hoe vaker je oefent, hoe vlotter de opname zal gaan.
Oefen ook door vaak in de camera te praten, zonder de bedoeling de opname online te zetten. Zo wordt het voor jezelf steeds ‘normaler’ om in de camera te praten en wen je eraan jezelf op video te zien.
Neem gerust meerdere takes op. Het hoeft niet van de eerste keer perfect te zijn. Ben je niet tevreden met het resultaat, doe het dan gewoon opnieuw.
Laat perfectionisme los. Zelfs al ben je niet 100% tevreden, op een gegeven moment mag het ook gewoon goed genoeg zijn. Je bent geen professionele videomaker, en dat verwacht ook niemand van je. Je klanten willen je boodschap horen. Ze volgen je omwille van je content, niet omwille van je videoskills.
Herinner jezelf eraan waarom je het doet. Je hebt een super waardevolle dienst, en je wilt graag de juiste klanten hiervoor aantrekken. Als je je bewust bent van dat hogere doel, is de camera-angst makkelijker te overwinnen.
Het is heel normaal om wat onwennig te zijn voor de camera. Door deze tips toe te passen, en vaak te oefenen, ga je vanzelf meer zelfvertrouwen krijgen, wat de kwaliteit van je opnames ook gaat doen verbeteren.
Meer tips voor een succesvol online bedrijf
Binnenkort geef ik weer mijn gratis online masterclass 'In 5 praktische stappen naar een succesvol online bedrijf'. Daarin neem ik je in anderhalf uur mee in het opstarten en winstgevend maken van een online bedrijf. Inschrijven kan via deze link.
Je vindt alle info en de link om in te schrijven via de button hieronder 👇