Lessen van een jaar podcasten
10 maart 2023 is het dag op dag een jaar geleden dat ik mijn allereerste podcast aflevering online zette. Een jaar en 85 afleveringen later is het tijd om even balans op te maken.
Hoe ik begonnen ben met mijn podcast
Als kind speelde ik al graag radiootje, met mijn audiorecordertje, waarmee ik hele afleveringen van een fictief muziekprogramma in elkaar stak. Die cassettes moeten nog ergens rondslingeren denk ik. Samen met de My Little Pony’s en legoblokjes van toen.
Hoe zalig is het dat er nu zoiets bestaat als podcasts, waarmee we allemaal onze eigen radioshow kunnen maken! Ik kon er als kind alleen maar van dromen.
Ik kreeg dus al gauw het idee om een podcast te starten. Alleen, ik dacht dat het super technisch was, dat het grote investeringen vroeg, en dat je een soort van professionele studio moest hebben met allerlei apparatuur. Ik ging op onderzoek uit, luisterde een podcast over… podcasten… en ontdekte dat het allemaal zo ingewikkeld niet hoeft te zijn. Ik dacht: ik begin er gewoon aan! En zo stond een paar uur later mijn eerste aflevering online. Zonder microfoon, gewoon opgenomen via mijn telefoon, zonder intro of outro, met geen of heel weinig editing.
En dat is eigenlijk hoe ik het nu, een jaar en 85 afleveringen later, nog altijd doe. Ik heb ondertussen een aantal microfoons gekocht en uitgeprobeerd, die ik soms wel en soms niet gebruik, en dit is hoe mijn podcast proces eruit ziet:
ik open de dictafoon app van mijn telefoon of een zoom-meeting die ik opneem;
ik spreek mijn podcast in (meestal zonder voorbereiding, soms met een paar puntjes genoteerd op een blaadje, en heel soms met een uitgeschreven tekst als voorbereiding omdat ik er ook nog een blog van wil maken, zoals deze)
ik laad de audiofile op in Anchor
ik knip heel af en toe een stukje weg, zoals een verspreking of een storend geluid (maar vaak wordt een aflevering gewoon zo, zonder editing gepubliceerd)
ik schrijf de shownotes erbij, met een link naar mijn sociale media kanalen, of een webinar dat ik geef, al naar gelang wat relevant is
en dan wordt hij op Apple en Spotify geplaatst.
Zo simpel is het. Gemiddeld een uur tot twee uur werk, van voorbereiding tot publicatie.
To intro or not to intro
Ik heb ook nog steeds geen intro of outro. Ik vind het persoonlijk irritante dingen, die jingletjes, die ik zelf bij andermans podcast altijd doorspoel. Ik start mijn aflevering gewoon door te zeggen ‘Welkom bij de An Siebens Business Coaching podcast’ en that’s it.
Een outro wil ik al helemaal niet. Ik luister vaak naar podcasts voor ik ga slapen, en er is niks meer ergerlijk dan weer wakker worden omdat er een luide outro begint te spelen.
Persoonlijke voorkeur dus, ik hou het graag simpel, en ik laat de jingletjes voor wat ze zijn.
En voor iedereen die graag een podcast wil maken, maar zich laat tegenhouden door het idee dat het allemaal heel ingewikkeld en technisch is, en dat je grote investeringen moet doen om je eerste aflevering live te krijgen: dat is helemaal niet zo!
Wat heeft het opgeleverd, al dat podcasten?
Dan the juicy stuff: wat heeft het mij nu eigenlijk opgeleverd, dat jaar podcasten?
De charts
Eerst een paar feitjes: ik heb 85 afleveringen online gezet. Mijn originele plan was elke donderdag een aflevering te publiceren, en dat heb ik ook gedaan. Ik heb geen enkele donderdag overgeslagen. Meestal neem ik de podcast op op woensdag zodat hij klaar staat tegen donderdag, soms neem ik op op donderdag zelf, en heel af en toe werk ik een aantal afleveringen vooruit zodat ik afleveringen heb klaarstaan, bijvoorbeeld als ik met vakantie ben, of als ik iemand heb geïnterviewd. Maar het liefst van al neem ik de afleveringen dus op het moment zelf op.
Ik hou niet zo van batchen, niet met mijn podcast, en ook niet met sociale media, nieuwsbrieven of blogs bijvoorbeeld. Voor mij is het belangrijk dat de energie van het moment erin zit. Ik krijg heel vaak nog last minute inspiratie, door iets wat er gebeurt, iets wat een klant mij vertelt, iets wat ik lees, en dan maak ik daar een aflevering over.
Elke donderdag een aflevering dus, en ik heb er ook nog een paar speciallekes tussen gegooid, maanden waarin ik elke dag een aflevering heb geplaatst, of drie keer per week. Die extra’s hadden altijd een boost effect voor de podcast, met als uitschieter september 2022, toen ik elke dag een aflevering had, en ik opeens op nummer 2 in de Entrepreneurship chart stond, en op nummer 5 in de Business categorie, tussen de podcasts van de Tijd, Trends, noem maar op, alle grote namen. Super leuk. Ik heb de screen shots om me eraan te herinneren :-)
Normaal gezien gaan de rankings op en neer, soms eens in de top 30, dan weer in de top 100, soms verdwijnt mijn ranking uit de top 100… het schommelt heel erg. Geen idee wat de charts beïnvloedt. Aantal keer afgespeeld, reviews,…? Geen idee en eerlijk gezegd boeit het mij ook niet erg.
Het leukste aan de podcast cijfers vind ik dat sinds september 2022, er geen dag voorbijgaat dat iemand naar de podcast luistert. Soms wordt er meer dan 100 keer geluisterd, soms een handvol keren, maar elke dag luistert er dus wel iemand naar één van mijn podcast afleveringen, en dat vind ik echt heel cool.
Podcasten is op die manier ook een heel duurzame vorm van marketing. Het is niet zoals een Instagram post of story, die na een dag of een paar dagen verdwijnt uit de aandacht. Oude podcast afleveringen worden ook nog altijd beluisterd. Je hebt er als maker dus veel meer plezier van dan van een sociale media post, of een nieuwsbrief.
Het is ook een heel mooie manier om bepaalde dingen onder de aandacht te brengen. Als ik een webinar organiseer bijvoorbeeld, of ik introduceer een nieuw aanbod, dan kondig ik dat ook aan in de podcast, en kan ik ook via de shownotes een link delen om in te schrijven.
Welke afleveringen scoren bijzonder goed?
Wat ik wel leuk vind om te checken, is welke afleveringen het bijzonder goed doen.
Mijn best beluisterde afleveringen zijn over het algemeen die met de juicy titels. Uitschieters daar zijn deze twee afleveringen:
Ook die waarin ik een inkijkje geef in mijn eigen business doen het goed, bijvoorbeeld deze:
Ook sommige interview afleveringen scoren heel goed, zoals bijvoorbeeld
Afleveringen met echte tips en tricks scoren ook goed. De populairste in die categorie:
De allerbest beluisterde aflevering, met grote voorsprong, is aflevering 2 ‘7 tips om online zichtbaar te zijn’.
Levert podcasten ook klanten op?
De hamvraag als ondernemer is natuurlijk: levert het ook klanten op?
Want aantal luisterbeurten en reacties is allemaal goed en wel, maar waar het op neerkomt is: verdien je geld met je podcast?
Er zijn verschillende verdienmodellen te bedenken voor een podcast. Wat die van mij betreft, die is momenteel helemaal gratis. Wat er wel vaak gebeurt, is dat luisteraars zich inschrijven voor mijn gratis webinars bijvoorbeeld, van waar ze kunnen doorstromen in mijn betalende aanbod. Wat ook regelmatig gebeurt, is dat potentiële klanten mij contacteren die mij hebben leren kennen via mijn podcast. Het is dus zeker een goeie manier om mensen te bereiken, om jezelf als dienstverlener op de kaart te zetten, en er je ideale klanten mee aan te trekken
Mijn tip: doe het op jouw manier
Zoals met alles geldt ook hier wat mij betreft: wees helemaal jezelf in je podcast, zodat je jezelf echt kunt laten zien zoals je bent, en je ook echt de mensen kunt aantrekken die bij je passen.
Ik krijg van klanten soms wel eens de vraag ‘ja maar klink ik wel zakelijk genoeg voor een podcast’, of ‘is mijn stem wel geschikt voor een podcast’ en ik kan alleen maar antwoorden: laat jezelf zien zoals je bent, de mensen die juist zijn voor jou die weten je te appreciëren zoals je bent. Je hoeft in je podcast helemaal niet zakelijk te klinken als dat niet je stijl is, of met een echte radiostem te spreken. Je bent de openbare omroep niet! Het heeft ook geen zin om een tekst uit te schrijven en die droogweg voor te lezen, uit schrik om je anders te verspreken. Liever hier en daar een euh of een pauze, dan dat je zielloos van een blad afleest. Daarom zou ik ook afraden je podcast heel erg te gaan bewerken. Het is net die pauzes, die kleine versprekingen, af en toe een ‘euh’ die het authentiek maken, en die mensen het gevoel geven dat je echt met hen praat, in plaats van een droge tekst af te lezen.
Heb je zin gekregen om te podcasten, dan zou ik zeggen: zeker doen. Ga ermee experimenteren, kijk wat werkt voor jou, en zit er niet mee in als het niet perfect is zoals jij het gewend bent van professionele podcastmakers.
Heb jij een podcast? Deel hem gerust in de comments!
Meer tips voor een succesvol online bedrijf
Wil je graag meer weten over het bouwen van een succesvol online bedrijf? Dan is mijn gratis online masterclass hierover een aanrader! Binnenkort geef ik hem weer eens live.
Je vindt alle info en de link om in te schrijven via de button hieronder 👇