Waaraan moet je website voldoen om bezoekers te converteren in klanten?
Bijna elke ondernemer heeft een website, maar helaas … heel vaak is het niet meer dan een veredeld online visitekaart, en geen marketing tool waar ze effectief klanten uit halen.
Hoe komt dat?
Wat is het probleem?
Wel, bij 99% van de website die ik zie is het volgende het probleem:
Ze zijn geschreven vanuit het standpunt van de ondernemer zelf, en niet met het oog op hun ideale klant.
Het goed kennen en begrijpen van je ideale klant is cruciaal voor het succes van je bedrijf en dat geldt dus ook voor je website. Door te begrijpen wie je ideale klant is en wat hun behoeften en uitdagingen zijn, kun je ook de inhoud van je website afstemmen op hun interesses en behoeften.
Als jij je website dus schrijft vanuit jouw eigen standpunt, dan mis je een hele grote kans om je ideale klant te laten zien dat jij weet waar ze tegenaan lopen, met welke uitdagingen ze worden geconfronteerd, dat jij begrijpt wat hun verlangen is, en dat jij de juiste persoon bent om hen daar bij te helpen. En dat is nodig om een vertrouwensrelatie op te bouwen met je potentiële klant, zodat zij zich geroepen gaan voelen om contact met je op te nemen voor meer informatie of om een kennismaking te boeken.
Waar zie ik dit heel vaak mis gaan?
Bij websites van coaches en therapeuten.
In plaats van hun website te schrijven met een focus op de behoeften en uitdagingen van hun ideale klant, in een taalgebruik die voor hen herkenbaar en relevant is, gaan coaches en therapeuten heel vaak uit van hun eigen expertise en hun methode.
Wat krijg je dan? Dit:
Een website die zich voornamelijk richt op de achtergrond en het verhaal van de coach of therapeut zelf, met een opsomming van alle opleidingen, hun eigen verhaal, waarom zij coach geworden zijn etc., in plaats van op de behoeften en uitdagingen van de klant. Dat is allemaal belangrijk, maar dat hoort op de ‘Over mij’ pagina, en niet op de home pagina, waar het zo vaak terecht komt.
Een website die te technisch of in vakjargon is geschreven, met afkortingen die alleen zij die in het vak zitten begrijpen. Potentiële klanten die op de website komen haken meteen af, want ze begrijpen zelfs niet wat er staat.
Een website die weinig of geen informatie biedt over de diensten die worden aangeboden, of juist teveel, met een sales page die lijkt op de menukaart van een doorsnee Chinees restaurant, maar zonder dat de link wordt gelegd tussen die diensten, en de problemen die ze oplossen. Het aanbod is niet hetgene wat iemand die op de website terechtkomt het meeste interesseert. Eerst willen ze weten ‘is deze website voor mij? Kan ik hier een oplossing voor mijn probleem vinden?’ Als je meteen begint met je aanbod, al op de home pagina, is dat als tijdens een eerste date al vragen om te trouwen. Anderzijds, een website zonder concreet aanbod, waar enkel wordt voorgesteld om eens contact op te nemen, is veel te vaag. Niemand handelt in een zodanige mist.
Een website die in veel te algemene termen is geschreven, en waar niemand zijn specifieke probleem of verlangen op herkent. ‘Ik help je als je eindelijk bepaalde doelen wilt behalen’, las ik onlangs op de website van een orthomoleculair therapeut. Er stond ook nog dat ze kon helpen ‘bepaalde emoties te verwerken’ en te ‘stoppen met zelf sabotage’, ‘of gewoon bewuster door het leven te gaan’. Veel en veel te vaag! Niemand voelt zich daardoor aangesproken!
Een website waar de methode die de coach of therapeut hanteert centraal staat, en niet het specifieke probleem dat met deze aanpak wordt opgelost. Paardencoaching, natuurcoaching, bosbaden, NEI therapie,.... Het is je methode, en die boeit niet! Jouw potentiële klanten zijn mensen die op zoek zijn naar de oplossing voor een bepaald probleem, het boeit ze niet of jij hen daarvan af helpt door middel van paarden, hypnose, reiki, of wat jij ook maar gebruikt. ‘Ja maar An, met mijn methode kan ik iedereen eigenlijk helpen’, krijg ik dan te horen. Ja, tuurlijk, dat kan. Maar daar gaat het niet om. Wie wil jij het gevoel geven dat je hen echt begrijpt, en dat je de expert bent die hen met hun specifieke probleem kan helpen. Daar gaat het om.
Laat me even een voorbeeld geven.
Stel, ik slaap al maanden slecht. Waar ga ik naar op zoek? Wat typ ik in in mijn search engine? Vragen zoals ‘Hoe kan ik beter in slaap komen?’, ‘Waarom lig ik zo lang wakker?’, ‘Wat kan ik doen tegen slapeloze nachten?’, ‘slaapcoach regio X’. Als ik dan op een website kom, waar meteen in het groot al staat ‘Een oplossing voor jouw slaapprobleem’, dan is mijn aandacht getrokken. Als ik dan in concrete taal, die ik ook gebruik, op de site kan lezen dat het aanbod van deze dienstverlener er specifiek op gericht is om mensen van hun slaapprobleem af te helpen, dan gaat mijn interesse gewekt zijn, en ga ik de actie ondernemen die op de website wordt voorgesteld, zoals bijvoorbeeld een intake boeken.
Kom ik daarentegen op een website van bijvoorbeeld een orthomoleculair therapeut die zegt dat ze met haar methode iedereen kan helpen, of je nu een burn-out hebt, een slechte relatie hebt, problemen op het werk hebt, aan slapeloosheid lijdt, of ‘gewoon bewuster in het leven wilt staan’, dan voel ik mij totaal niet aangesproken, en ga ik die persoon ook niet als DE expert zien bij wie ik moet zijn om van mijn slapeloosheid af te komen. Ik klik dus weg als potentiële klant. Op zoek naar een website die beter aansluit bij mijn verwachtingen.
Ga dus even na voor jezelf: is jouw website geschreven vanuit het standpunt van jouw ideale klant?
Zin om dit eens en voor altijd aan te pakken?
In mijn Kickstart je Business traject kijk ik met je mee naar jouw website, zodat die meer is dan een online visitekaartje, en echt afgestemd is op jouw ideale klant, zodat die ook de acties neemt die jij wil dat hij neemt in plaats van meteen weer weg te klikken.
Alle informatie over Kickstart je Business kun je vinden op deze pagina.
Wil je graag een voorsmaakje, dan verwijs ik je graag naar mijn gratis online masterclass 'In 5 praktische stappen naar een succesvol online bedrijf'. Daarin neem ik je in anderhalf uur mee in het opstarten en winstgevend maken van een online bedrijf. Inschrijven kan via deze link.