Een online cursus of groepstraject ontwikkelen? Zo begin je eraan!

Ik ben grote fan van het schaalbaar maken van je bedrijf, door het verkopen van online cursussen en/of het organiseren van een online groepstraject.

Regelmatig krijg ik vragen van ondernemers die ook plannen hebben in die richting, maar die niet goed weten hoe eraan te beginnen.

In deze blog ga ik je daarom wegwijs maken in dit onderwerp. We gaan bekijken

  • hoe je het onderwerp van je cursus of traject kunt bepalen

  • hoe je je cursus of traject inhoudelijk vormgeeft

  • het formaat waarin je een cursus of traject kunt aanbieden

  • hoe je de prijs bepaalt van je cursus of traject

  • hoe je ervoor zorgt dat je klanten krijgt die je cursus of kopen of instappen in je traject

Onderwerp van je cursus of traject

Begin bij het begin: het onderwerp. Waar zou jij een cursus over kunnen maken, of een traject rond kunnen organiseren? Daarvoor ga je eerst kijken naar jouw eigen expertise, alles wat jij goed kan, en waar iemand anders geld voor over zou hebben om het te leren. Zo éénvoudig is het.

Kijk naar je eigen skills, je opleiding, je ervaring. Waar help jij als ondernemer je klanten mee?

Je maakt het zo groot of zo klein als je zelf wilt. Je hoeft je klanten niet alle kennis mee te geven die je zelf bezit. Doe dat vooral niet! Jouw klanten zijn namelijk niet geïnteresseerd in het worden van een expert zoals jij dat bent. Zij hebben gewoon een bepaald probleem dat ze willen opgelost zien, en waar ze mee aan de slag kunnen aan de hand van jouw cursus of traject. Prop je cursus dus niet vol met kennis die jouw klanten toch niet nodig hebben. Dat gaat er alleen maar voor zorgen dat ze overweldigd raken, en afhaken.

Eigenlijk is de overweging die je maakt bij het bepalen van het onderwerp van je cursus heel gelijkaardig aan die die je  telkens maakt bij het bepalen van je aanbod: wie is mijn doelgroep, wat is diens probleem, en hoe bouw ik mijn aanbod zodanig op dat ik dat probleem oplos.

Je begint dus met analyseren welk probleem jouw doelgroep heeft, en je kijkt hoe je de oplossing van dat probleem in cursus-vorm kunt gieten.

Als je al regelmatig 1-op-1 met klanten gewerkt hebt, kun je gaan kijken wat je telkens opnieuw tegen hen vertelt, welke oefeningen je elke keer doet, welke stappen je elke keer doorloopt. Dat kun je dan in een cursus of programma gieten.

Of bekijk wat je niet per sé persoonlijk moet uitleggen aan een klant, maar wat ook via een video kan bijvoorbeeld. Als je werkt met 1-op-1 sessies kun je op die manier bijvoorbeeld zorgen dat een klant al voorbereid in een sessie komt, met een bepaalde voorkennis. Zo kun je jullie sessies veel doeltreffender maken. Een cursus hoeft dus niet ‘op zichzelf’ te bestaan, het kan ook perfect ingezet worden als aanvulling op je 1-op-1 werk met klanten.

Vraag ook feedback van je potentiële klanten. Als je bijvoorbeeld al een bereik hebt op sociale media, is het slim om het idee aan hen te pitchen en te vragen of zij dergelijke cursus zouden kopen. Welke onderwerpen moeten volgens hen behandeld worden? Door die feedback te vragen, krijg je meteen ook zicht op de vragen die je doelgroep zich stelt, en de exacte bewoordingen waarin ze dat doen. Dat helpt je ook weer een heel stuk vooruit in je marketing. Maar let op! Zoals Henry Ford zei. “If I had asked people what they wanted, they would have said ‘faster horses’”

Inhoud van je cursus of traject

Als je het onderwerp van je cursus of traject te pakken hebt, kun je de inhoud beginnen plannen. Het onderwerp is het probleem van je doelgroep dat je gaat aanpakken, de inhoud is de oplossing die je hen gaat aanreiken. 

Een manier om dat aan te pakken is bijvoorbeeld om je cursus of traject onder te verdelen in verschillende modules. Elke module is dan een bepaalde stap op weg naar de oplossing van het probleem.

Elke module kun je dan weer onderverdelen in lessen. Zo blijft het behapbaar voor de klant, die les na les, module na module, meer te weten komt over het onderwerp en zo telkens zijn skills ziet vergroten.

Hou telkens het resultaat voor ogen waar je jouw klant naartoe wilt leiden. Begeleid je klant daar stap voor stap naartoe, zodat die gemotiveerd blijft, en blijft doorgaan met de cursus. Als je een DIY cursus hebt doe je dat aan de hand van de cursus zelf, heb je een traject met begeleiding, dan heb je ook de contactmomenten met je klanten om dat te doen.

Maak elke les dus ook niet te lang. Het vermogen zich te concentreren gaat er niet bepaald op vooruit bij hedendaagse mensen (effe scrollen op social media, je weet hoe het gaat…), dus hou de inhoud kort en bondig, en gooi er ook regelmatig een actie tussen. Zorg voor een leuke opdracht of oefening bijvoorbeeld, die je klant meteen in actie-modus brengt, zodat ze met hetgeen ze geleerd hebben ook meteen aan de slag kunnen. Een resultaat gaat namelijk niet alleen behaald worden door de kennis die jij overbrengt, maar vooral door de actie die zij zelf ondernemen.

Let ook op met al te veel extraatjes in je cursus te willen stoppen. Zorg ervoor dat elk element ook echt iets bijdraagt, en er niet gewoon in zit om het ‘volume’ van je cursus te vergroten. Ik weet dat het in de mode is om heel veel bonussen bij je cursussen te geven om aan te zetten tot kopen, maar dit kan ook een averechts effect hebben. Je wilt je klanten immers niet overweldigen met een grote hoeveelheid aan materiaal waar ze zich moeten door worstelen.

Hoe vind je nu het materiaal voor de cursus? Een deel ga je uiteraard moeten uitschrijven from scratch, maar kijk ook wat je al op de plank hebt liggen. Blogs die je al geschreven hebt, een e-book dat je gemaakt hebt, content die je al gedeeld hebt via sociale media… Dat kun je herwerken, zodat je niet overal van nul mee moet starten.

Formaat van je cursus of traject

Hier kun je echt creatief zijn. Er zijn allerlei formats die je kunt combineren om je cursus duidelijk en aantrekkelijk te maken. Video’s waarin je iets uitlegt, slides, uitgeschreven teksten, een werkboek, losse opdrachten, audio,… Naast zulke vooraf opgenomen of uitgewerkte stukken kun je ook live elementen gebruiken om er meer een beleving van te maken. Een live Q&A bijvoorbeeld, of een live aanvullend webinar. Je kunt eventueel ook derden vragen om een les of een module te verzorgen of een webinar te geven dat aansluit bij de cursus. Je kunt ook overwegen om een community te creëren rond je cursus, waar cursisten ook van elkaar kunnen leren. Dat kan heel makkelijk met een facebook groep, een besloten Instagram pagina, of via een speciale app.

Kijk vooral naar wat jij leuk vindt om te doen, waar je je comfortabel bij voelt, maar ook waar je doelgroep graag mee werkt, hoe zij graag leerstof tot zich nemen en hoe zij met je willen samenwerken. Ook hiervoor kun je weer op voorhand input vragen van je doelgroep. 

Er zijn heel veel verschillende manieren om je cursus tot bij je kopers te brengen, van heel éénvoudig tot hoogtechnologisch. Je kunt je cursus via mail sturen aan je klanten, of je kunt hen toegang geven tot een besloten pagina van je website, of een besloten Instagram account waar je het materiaal deelt, eventueel gekoppeld aan een google drive, of je kunt gebruik maken van een online leerplatform. Sommige oplossingen zijn gratis of heel goedkoop, anderen zijn wat duurder.

Wat geschikt is voor jouw cursus, hangt af van een heel aantal factoren, en uiteraard ook van je budget. Je kunt ook met een gratis vorm starten om je cursus zo snel en goedkoop mogelijk tot bij een beperkt publiek te krijgen, en dit vervolgens uitbreiden met meer geavanceerde opties naarmate je publiek, en eventueel ook je budget, groeit. Laat de techniek je vooral niet tegenhouden om van start te gaan! Weet je niet hoe je eraan moet beginnen, begin dan zo éénvoudig mogelijk en maak gebruik van de tools waar je momenteel al mee werkt.

Een cursus of traject kan ook verschillende vormen aannemen. Je kunt een DIY online cursus maken en verkopen, of je kunt een traject creëren waarbij je klanten toegang krijgen tot een online cursus gecombineerd met begeleiding van jou. Die begeleiding kan 1-op-1 gebeuren, of in groep. Je cursus kan heel uitgebreid zijn, of net over een heel specifiek onderwerp gaan. Je cursus of traject kan je core aanbod vormen, of het kan een klein product zijn waarmee je leads verzamelt voor je high-end, 1-op-1 aanbod…. Je ziet het, er zijn heel veel mogelijkheden.

Prijs van je cursus bepalen

Online cursussen en trajecten komen in allerlei vormen en formaten, en ook in allerlei prijs-categorieën. Van gratis, als marketing product, tot heel exclusief en high-end.

Welke prijs de juiste is voor jou, kun je alleen maar zelf bepalen, maar hou het volgende in het achterhoofd: 

  • Hoeveel heeft het jou gekost om de cursus te maken of het traject te ontwikkelen en te begeleiding (materiële kosten maar ook de tijd die je erin steekt heeft uiteraard een waarde)

  • Wat is de gangbare prijs in de markt voor een gelijkaardige cursus en hoe verhoud jij je daartoe?

  • Wat is de waarde van jouw cursus voor je klant? Waar was je klant voordat hij jouw cursus volgde, en welk resultaat heeft hij behaald na afloop?

  • Hoeveel wil jij verdienen aan je cursus? Welke winstmarge streef je na?

  • Kun je de prijs van je cursus verantwoorden (voelt het juist of begin je te blozen als je de prijs noemt)?

Je cursus of traject lanceren

Aan de lancering kun je zoveel toeters en bellen aan hangen als je zelf wilt, maar wat wel zeker is: als je geen reclame maakt voor je cursus, ga je weinig verkopen. 

Bij het verkopen van je cursus of traject heb je twee keuzes:

  • klanten gedurende een bepaalde, beperkte tijd laten instromen, of

  • je cursus als een evergreen aanbieden (wat wil zeggen dat mensen op elk moment kunnen aankopen en instappen).

Beide opties hebben voor en nadelen, en veel hangt af van je persoonlijke voorkeur, en of er bijvoorbeeld bepaalde live elementen in je cursus zitten die maken dat een groep mensen op dezelfde moment moeten instappen. 

Het mooie aan een online cursus is dat je die telkens opnieuw kunt lanceren. Je kunt hem dus voortdurend bijschaven, beter maken, de lancering optimaliseren, etc. etc.

Start ook al met de sales en marketing nog voor je cursus helemaal af is! Ga niet maanden werken om alle puntjes van je cursus op de i te zetten, om dan tot de vaststelling te komen dat niemand geïnteresseerd is. Ga zo snel mogelijk aftoetsen of er interesse is, leg een wachtlijst met geïnteresseerden aan, en verkoop je cursus of traject. Daarna zorg je dat je stap voor stap je product afwerkt.

In je eerste ronde ga je misschien niet zoveel kopers hebben, maar dat is geen reden om je cursus meteen in de vuilbak te kieperen en een nieuwe te gaan maken. Door hem telkens beter te maken, en je marketing te verbeteren, ga je telkens beter worden in hem te verkopen, en ga je er - als dat deel uitmaakt van je strategie - ook telkens meer upsell uit halen (bijvoorbeeld, mensen die je cursus volgen en daarna doorgaan in je duurdere één-op-één traject bijvoorbeeld.

Wil je graag meer leren over lanceren, download dan gratis mijn handige lanceerplan

Vorige
Vorige

Wat doe je met leads die nu nog niet bereid zijn om te kopen?