Een staaltje lompe verkoopstechniek

Hou je ook niet van verkopen? Kans is groot dat het hierdoor komt

“Hey An, ik zie dat je veel TikToks plaatst maar je krijgt weinig reacties. Ik kan je helpen meer uit je TikTok te halen."

"Hey An, mooie website! Alleen de visuals vind ik niet zo professioneel. Ik ben grafisch ontwerper en wil je daar graag bij helpen."

aka

eerst-low-key-beledigen-dan-pitchen

Waarschijnlijk ben je ze wel al eens tegengekomen, deze niet zo fijngevoelige verkopers. En waarschijnlijk heb je toen bij jezelf gedacht: ‘Zo wil ik het absoluut niet aanpakken'. of misschien wel ‘Als dat verkopen is, dan begin ik er zelfs niet aan, zo’n opdringerig gedoe!’. Zeker eerder introverte types zullen dit herkennen!

Lees dan even verder! (of luister deze aflevering van mijn podcast)

Waarom online doen wat je offline ook niet zou doen?

Stel je voor, je wandelt door de winkelstraat, minding your own business, en plots komt er een winkeljuffrouw uit een winkel geschoten.

"Hey! Ik zie je hier voorbijlopen. Toffe broek heb je aan, maar die trui kan echt niet! Kom gerust eens kijken in mijn winkel, ik heb iets hangen dat je veel beter zou staan!"

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik zou gillend weglopen. In elk geval zou ik niet geneigd zijn die winkel binnen te stappen. Meer zelfs, als ik van plan zou geweest zijn een kijkje te gaan nemen in die winkel, dan zou de lompe actie van de winkeljuffrouw mij finaal op andere gedachten gebracht hebben.

De kans dat iemand die je op dergelijke manier 'koud' benadert ingaat op je aanbod, is klein. Dat is zo offline, en dat is ook zo online. Je moet al heel veel koude emails sturen, of Instagram DM’s, om een keertje doel te treffen.

Gelukkig zijn er aangenamere en effectievere manieren om je aanbod aan de man te brengen.

Niet verkopen is ook geen optie

Vooraleer we aan die verkoopstechnieken toekomen, wil ik nog even op de noodzaak van verkopen hameren. Wat ik maar al te vaak zie, is dat ondernemers in één van deze twee uitersten vervallen:

  • ofwel pitchen ze hun aanbod olifant-in-de-porseleinwinkel gewijs, zoals hierboven omschreven

  • ofwel pitchen ze hun aanbod helemaal niet. Ze hopen dat hun potentiële klanten wel zullen 'aan' gaan op hun content en spontaan de weg naar hen gaan vinden. Spoiler: dat gebeurt niet, of hoogst zelden.

Mensen zijn namelijk eerder passief aangelegd. We wachten vaak tot we een uitnodiging krijgen om een bepaalde actie te ondernemen. Wanneer ga je door een winkeldeur stappen? Als er niks op staat, of als er een bordje ‘Kom binnen!’ hangt? Ik gok eerder in dat tweede geval. Zo is het ook met jouw potentiële kopers. Als ze enkel maar jouw content zien voorbijkomen, maar nooit uitgenodigd worden om actie te ondernemen, dan gaan ze ook niks doen. Dan scrollen ze gewoon verder tot het volgende verhaal of filmpje. Gevolg: jij stopt heel veel tijd en moeite in je online zichtbaarheid en je online marketing, maar behaalt er bitter weinig resultaat mee.

Hoe dan wel?

Voeg dus telkens een call-to-action toe aan je content. Maak je publiek gewend aan interactie met jou, stel hen vragen, betrek hen bij je content, en sluit telkens af met een call-to-action. Welke actie wil je dat jouw kijkers ondernemen? Vraag hen dat heel concreet.

Uiteraard is sociale media niet de enige manier om aan klanten te komen.

Mijn favoriete manier: verkopen vanuit webinars

Mijn eigen favoriete methode om nieuwe leads en klanten te werven is via het geven van online webinars, masterclasses of challenges.

Je krijgt tijdens zo’n webinar de gelegenheid om jezelf te tonen aan een groter publiek, dat je meteen kunt meenemen in jouw verhaal, en omver kunt blazen met waardevolle content. Op een uur tijd maak je van een onbekende iemand die al weet of ze met jou in zee wilt of niet. Misschien niet meteen, maar ook dan is er een waardevolle relatie aangeknoopt die later tot een klantenrelatie kan leiden. Het is dus een heel efficiënte en effectieve vorm van online zichtbaarheid, waarbij je potentiële klanten op sneltempo door de know-like-trust factor kunt leiden.

Het voordeel van een webinar is ook dat je het maar één keer hoeft te maken, en er dan jarenlang plezier aan hebt. Je kunt het webinar een ontelbaar aantal keer geven, live of vooraf opgenomen. Een veel duurzamere online marketing methode dan bijvoorbeeld stories plaatsen op Instagram, die na 24 uur telkens weer verdwijnen.

Toch zetten nog maar weinig ondernemers webinars succesvol in

  • Omdat de technische kant hen afschrikt en het allemaal heel ingewikkeld lijkt

  • Omdat ze niet goed weten hoe ze voldoende deelnemers in hun webinar of workshop kunnen krijgen

  • Omdat ze twijfelen of een webinar wel past bij hun sector of niche, en ze niet goed weten wat ze kunnen delen in een webinar

  • Omdat ze slechte ervaringen hebben met webinars waar enkel een paar oppervlakkige tips gedeeld werden, om daarna op een opdringerige manier te pitchen

Daarvoor heb ik iets! Ik ontwikkelde een masterclass van 1u45 minuten om jou te helpen webinars in te zetten als super waardevolle, efficiënte en duurzame marketing strategie.

Na deze masterclass weet jij:

  • hoe je deelnemers kunt aantrekken voor je webinar of workshop

  • hoe je een thema kiest, je webinar indeelt en wat je wel en niet moet delen

  • hoe je alles technisch kunt inrichten zodat alles vlotjes verloopt

  • hoe je aanbod vlot te pitchen, en tips voor maximale conversie

  • hoe je een e-mail funnel in elkaar steekt om nog verder voor verkopen en leads te zorgen

  • en nog veel meer

Hoe gaat dit praktisch in zijn werk?

Na inschrijving krijg je de factuur en onmiddellijk toegang tot de masterclass, plus een bonus namelijk een tijdslijn met handige checklist.

De investering voor deze masterclass bedraagt nu slechts 49 EUR excl BTW

Vorige
Vorige

Waarom een gratis webinar meer oplevert dan een betalend

Volgende
Volgende

Webinars inzetten als duurzame online marketing tool